Matvijenkova: Centralna banka i Vlada sprovode politiku dedolarizacije po nalogu predsednika Putina

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2021, 11:24

Matvijenkova: Centralna banka i Vlada sprovode politiku dedolarizacije po nalogu predsednika Putina

Američki dolar će ostati u opticaju u Rusiji, rekla je predsednik Saveta Federacije Valentina Matvijenko u intervjuu za RIA Novosti. „Dolar, naravno, neće nestati nigde, ali svakako je neophodno smanjiti zavisnost naše ekonomije od bilo koje valute, što se i radi“, rekla je ona. Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za Blumberg rekao da Rusija treba da smanji ulogu dolara u bilo kojim operacijama, eliminišući „zavisnost od ovog otrovnog izvora stalnih neprijateljskih akcija“. Međutim, nije precizirao koje mere za to treba preduzeti.
Matvijenko je izjavu Rjabkova nazvala „nikakvom senzacijom“. "Strogo govoreći, i Centralna banka i Vlada poslednjih godina sprovode politiku dedolarizacije po nalogu predsednika Putina. Ona je očigledna", naglasila je ona. Matvijernkova je podsetila da ruske zlatne i devizne rezerve već mnogo manje zavise od dolara, ali da postoje i drugi značajni rezultati - tokom poslednjih deset godina ulaganja Moskve u državne obaveze Sjedinjenih Država smanjile su se 30 puta. "Odnosno, proces je u toku. Možda će neko pomisliti da ide polako, ali se progresivno razvija. Smanjenje zavisnosti od, doduše važnog, ali jednog finansijskog centra je apsolutno ispravna politika, a ruski parlament ga podržava na svaki mogući način, jer je ovo pitanje suvereniteta naše zemlje.“ Uverila je da će se ovaj rad nastaviti i dalje. „Nedavno smo učinili mnogo na jačanju rublje, povećanju atraktivnosti ruske valute kako za poslovanje, tako i za naše građane.“ Rusi sve više uzimaju kredite i daju depozite u rubljama, zaključila je Matvijenkova.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija spremna da se vrati Ugovoru o otvorenom nebu ako SAD preduzmu isti korak

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2021

Rusija je spremna da se vrati Ugovoru o otvorenom nebu ako SAD preduzmu isti korak, ali Vašington još uvek nije odlučio o tome, rekla je za RIA Novosti predsednik Saveta Federacije Valentina Matvijenko. "Rusija je rekla da, ako se Sjedinjene Države vrate ovom ugovoru, mi ćemo se takođe vratiti....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.