Matis: Napad u Siriji bio usmeren na snage pod komandom Irana

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2017, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matis: Napad u Siriji bio usmeren na snage pod komandom Irana

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da je napad međunarodne koalicije na čelu sa SAD na sirijske vladine snage u četvrtak bio usmeren na snage pod komandom Irana. Matis je ponovio da Pentagon pretpostavlja da je Rusija pokušala da spreči incident.

„To su odbrambena dejstva naših snaga koja su bila neophodna nakon ofanzivnih manevara uz primenu oružja koje su vodile snage pod, kako pretpostavljamo, komandom Irana. Ne znam da li su na licu mesta bili sami Iranci. To su bile snage pod komandom Iranaca unutar utvrđene, dogovorene zone za izbegavanje sukoba. Smatramo da su oni prodrli u tu zonu uprkos savetu Rusa. To takođe ne mogu da potvrdim, ali mislim da su Rusi pokušali da ih ubede“, rekao je Matis.

Šef Pentagona je istakao da je američki predsednik Donald Tramp naložio da se intenzivira borba protiv DAEŠ-a.

„Predsednik Tramp je naložio da Ministarstvo odbrane na čelu svih ministarstava detaljno preispita kampanju. Pripremili smo izveštaj i nakon pregleda on je naložio da se povede pojačana kampanja protiv DAEŠ-a“, rekao je Matis i dodao da su snage međunarodne antiterorističke koalicije na čelu sa SAD prešle na novu taktiku borbe protiv DAEŠ-a u Siriji i Iraku.

„U ovom trenutku trošimo određeno vreme na njihovo opkoljavanje. Radimo to zato što inostrani borci u sastavu DAEŠ-a predstavljaju stratešku pretnju ukoliko se vrate u Kuala Lumpur, Pariz, Detroit“, rekao je Matis na konferenciji za novinare.

Ranije, podsetio je on, snage koalicije su se bavile potiskivanjem terorista iz oblasti koje su bile pod njihovom kontrolom.

Specijalni predstavnik američkog predsednika za saradnju s drugim zemljama u borbi protiv DAEŠ-a Bret Makgurk izjavio je da je ruska strana u pregovorima o sprečavanju sukoba na sirijskom tlu puna entuzijazma i spremna za saradnju isto kao i američka.

„Dobro ste primetili da se situacija na tlu komplikuje, ali smo sposobni za saradnju radi sprečavanja sukoba. Imamo predlog i u ovom trenutku radimo s Rusijom na njemu. Neću vam saopštavati detalje, ali Rusi su puni entuzijazma kao i mi“, rekao je Makgurk novinarima. 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.