Marš za nauku ispred SANU - za bolje uslove za naučnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2017, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Marš za nauku" ispred SANU - za bolje uslove za naučnike

Istraživač i naučni radnici pridružili su se danas protestom ispred zgrade SANU "Maršu za nauku", kakav se danas održava u više stotina gradova širom planete.

U svetu se tim protestima zahtevaju bolji uslovi rada i veća sredstva za standard pripadnika "naučne zajednice" i za naučna istraživanja, ali ima i političkih zahteva, koji se odnose pre svega na kreiranje politika na osnovu naučnih dostignuća i argumenata.

Učesnici protesta u Beogradu, kako su rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novinarima, okupili su se da bi ukazali na težak položaj nauke u našoj zemlji i na potrebu većeg izdvajanja države u te svrhe.

Naučni saradnik sa Filozofskog fakulteta Milena Rapajić je istakla da su se organizovali spontano, a jedan od ciljeva protesta, prema njenim rečima, je da se nauka približi narodu i da ne počiva samo na nivou interesnih grupa i pojedinaca.

Kako kaže, zalažu se, pored projektnog, i za institucionalno finansiranje naučnih istraživanja i projekata, a upozorava da mladi zbog nemogućnosti da se bave onim za šta su se školovali sve češće rade na drugim poslovima ili napuštaju zemlju.

Na skupu je rečeno i da naučni radnici treba više da budu uključeni u kreiranje politike države i društva.

Oni nose transparente "Bez buke nema nauke", "Marš za nauku, a ne marš nauko", "Inteligencijom protiv kiča, korupcije i Vučića", "Nauka je budućnost"...

Kako su najavili trasa "marša" je do muzeja Nikole Tesle, a proći će pored Vlade Srbije i Narodne skupštine.

Učesnicima "Marša za nauku" pridružila se i grupa učesnika protesta Protiv diktature sa svojim transparentima, pištaljkama i trubama.

Kako kažu, i oni će sa naučnim radnicima danas biti u koloni, a "odšetaće" do Muzeja Nikole Tesle i vlade.

Marš za nauku u 40 zemalja

Istraživači i naučnici širom sveta danas demonstriraju za veće priznanje svog rada, a kao povod navode stavove nove američke administracije, pogotovo predsednika SAD Donalda Trampa.

Inicijatori "Marša za nauku" tvrde da Tramp, koji smatra da je ljudski faktor na klimatske promene minimalan, ignoriše poznate naučne činjenice.

Jedan od osnivača pokreta Kerolajna Vajnberg je predlog da se demonstrira za nauku najpre iznela na društvenim mrežama, nakon čega je za kratko vreme prikupila veliki broj pristalica.

Ona tvrdi da je cilj protesta zalaganje za budućnost naše planete a, kako dodaje "ako to nije razlog za borbu, onda ne znam šta je", prenosi DW.

Robet Jang, istraživač sa Univerziteta Zapadna Karolina smatra da demonstracije neće uticati na predsednika Trampa, već da naučnici moraju da svoje poruke unesu u narod i da u ličnom dijalogu ukažu na probleme", te da to posebno treba raditi na seoskim područjima, gde živi mnogo "skeptika" koji su važna biračka grupa.

Predsednica međunarodne mreže "Za dan Zemlje", Ketlin Rodžers, priključila se timu Vajnbergove. Njena organizacija sa sedištem u Vašingtonu je, kako kaže, sa velikom zabrinutošću pratila „radikalne stavove" nove vlade SAD prema nauci i tehnici.

"Sve je više optužbi na račun naučne zajednice" kaže Rodžersova i dodaje da se na naučnike u SAD digla povika da su neozbiljni ili politički pristrasni.

Ona smatra da su demonstracije "Marš za nauku" značajna reakcija zabrinutih naučnika i građana i da je najbolje da se on održi na Dan Zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.