Marš desničara u Virdžiniji, jedna osoba poginula

Izvor: RTS, 12.Avg.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marš desničara u Virdžiniji, jedna osoba poginula

Jedna osoba je poginula, a 19 osoba je povređeno kada je automobil uleteo među protivnike marša desničara u američkom gradu Šarlotsvilu. Zvaničnici tog grada i američke savezne države Vridžinije proglasili su vanredno stanje kako bi se sprečilo veće nasilje. Prethodno su dve osobe povređene u sukobu prodesničarskih grupa i kontramitingaša.
Guverner Virdžinije Teri Mekolifi proglasio je vanredno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanje pred održavanje velikog skupa belih desničara u Šarlotsvilu.

Jedna osoba je izgubila život, a 19 je povređeno kada je automobil uleteo u grupu protivnika neonacista, preneo je AP.
Kako navodi agencija, vozač automobila je uhapšen i nalazi se u pritvoru.
"Potresen sam zato što je ovde izgubljen život", napisao je gradonačelnik Šarlotsvila Majk Signer na Tviteru.
Lokalna policija je saopštila da su tri automobila učestvovala u inicidentu.
Jedan od svedoka izjavio je da je desetak osoba povređeno u incidentu koji je on nazvao "namernim", kao i da je jedna devojka povređena kada se automobil vratio unazad i opet je udario.
Protivnici skupa negodovali su zbog mitinga među kojima su pristalice Kju Kluks Klana i simpatizeri neonacista.
Bi-Bi-Si prenosi da se učesnici marša "Ujedinimo desnicu" protive planovima vlasti da uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacije u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Ranije danas uoči marša, izbili su sukobi između prodesničarskih grupa i kontramitingaša.
Povređene su dve osobe, saopštila je policija, prenosi Bi-Bi-Si. Policija je ispalila suzvac i biber-sprej na demonstrante. Takođe je saopštila da je nekoliko ljudi uhapšeno pošto je skup u Parku Emancipacije proglašen nezakonitim.
U petak su okupljeni mahali bakljama i uzvikivali "životi belaca vrede" dok su marširali ka Univerzitetu Virdžinija u Šarlotsvilu. Gradonačelnik je osudio marš ocenivši ga kao "paradu mržnje".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marš desničara u Virdžiniji: Proglašeno vanredno stanje

Izvor: Vesti-online.com, 12.Avg.2017

Zvaničnici Šarlotsvila i američke savezne države Vridžinije proglasili su vanredno stanje zbog marša desničara u tom gradu...Ta zakonska mera omogućava lokalnim vlastima da zatraže dodatno pojačanje, rečeno je iz lokalne policije, prenosi Bi-Bi-Si...Napetost u gradu je porasla pošto se očekuje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.