Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Nov.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron u nedelju kreće u obilazak uoči 100 godina od kraja Velikog Rata

Francuski predsednik Emanuel Makron u nedelju kreće putevima bitaka u Prvom svetskom ratu na istoku i severu Francuske u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, preneli su danas francuski mediji.

Makron će u nedelju biti u Strazburu, a turneju završava 11. novembra ispod Trijumfalne kapije u Parizu gde će upaliti plamen na grobu Neznanom junaku u prisustvu više od 60 šefova država i vlada.

Jelisejska palata podsetila je da je cilj Makronovog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << putovanja odavanje pošte učesnicima rata od 1914. do 1918. godine.

Makron će posetiti poznate znamenitosti rata kao što je Verden, gde je održana "majka svih bitaka", kao i groblje na severu gde počivaju posmrtni ostaci oko 45.000 boraca.

Predsednik će takođe posetiti mesta koja njegovi prethodnici nisu ranije, kao što je Moranaž ili Eparž na istoku gde su se takođe vodile bitke.

Makronu će se pridružiti predsednik Malija Bubakar Keita u Rensu gde će biti odata pošta afričkim borcima. Britanska premijerka Tereza Mej će 9. novembra biti s Makronom na odavanju pošte stradalim tokom bitke na Somi.

Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel će posetiti u subotu 10. novembra mesto na severu Francuske gde je potpisano primirje. Primirje su 11. novembra 1918. godine potpisale Nemačka i savezničke snage u vagonu u šumi u Kompjenju, čime je završen Prvi svetski rat.

Francuski predsednik će za šest dana posetiti 11 okruga i 17 manjih gradova.

Analitičari smatraju da će to biti prilika i za popravljanje imidža predsednika kod Francuza, koji smatraju da je Makron pretežno "predsednik za bogataše". Makron će posetiti i fabriku Reno i razgovaraće s lokalnim stanovništvom.

Lokalne vlasti u celoj Francuskoj pozvane su da se oglase zvonima 11. novembra u 11.00 kad je potpisano primirje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.