Makron: Orban i Salvini u pravu, glavni sam im protivnik

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Orban i Salvini u pravu, glavni sam im protivnik

Francuski predsednik Emanuel Makron odgovorio je liderima Mađarske i Italije Viktoru Orbanu i Mateu Salviniju da "imaju prava" što ga smatraju njihovim "glavnim protivnikom" u Evropi oko pitanja migranata.

"Neću ništa popustiti nacionalistima i onima koji zagovaraju govor mržnje. Ako su želeli u meni da vide njihovog glavnog protvnika, imaju pravo", poručio je Makron odgovarajući novinarima tokom posete Danskoj.

U Milanu je juče mađarski premijer Viktor Orban >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nazvao italijanskog ministra unutrašnjih poslova svojim"herojem" a Makrona opisao kao svog glavnog protivnika u Evropi.

"Trenutno ima dve grupe u Evropi i jednu vodi Makron", rekao je mađarski premijer.

Sedam meseci od evropskih izbora na kojima će migrantsko pitanje biti jedno od najvažnijih on je optužio Francuze da vode političke snage koje podržavaju imigraciju dok on želi da "zaustavi ilegalnu imigraciju".

Makron je danas uzvratio "ako se smatra da u Francuskoj postoji neprijatelj nacionalizma, politike mržnje, Evrope koja treba da plaća šta joj odgovara i da ne nametne nikakav oblik odgovornosti i solidarnosti, imaju pravo".

Makron je rekao da će narednih dana i meseci biti potrebno donošenje dubinskih odluka o pitanju migranata, i da to pretpostavlja ozbiljnost i duh odgovornosti, uz istovremenu privrženost evropskim vrednostima kao što su pravo na azil, i usvajanje prave unutrašnje politike i politike prema zemljama porekla, i da to nije ono što predlažu Orban i Salvini.

U Salcburgu će 20. septembra biti sastanak Evropskog saveta o tom pitanju koje deli evropsku dvadesetsedmoricu.

"Strukturiše se jaka podela između nacionalista i progresivnih u Evropi", rekao je Makron koji se nalazi na turneji u Danskoj i Finskoj u pokušaju da pronađe saveznike da bi formirao progresivni krug u Evropi naspram nacionalističkih i populističkih vlada.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.