Izvor: Blic, 17.Jan.2018, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski pregovarač: Predlozi Nimica daleko od dostojanstvenog rešenja

Makedonski pregovarač u sporu između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija Vasko Naumovski izjavio je večeras da su predlozi posrednika UN Metju Nimica daleko od dostojanstvenog rešenja i da nije optimista kada je reč o rešavanju ovog problema.

Naumovski kaže da će ideje koje Nimic danas predstavio biti prezentovane državno-političkom vrhu Makedonije koji će zauzeti stav o tome.

"Naša država ima naziv, a to je Republika Makedonija. Taj naziv je u osnovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << našeg identiteta. Isto tako, danas niko ne može da negira postojanje makedonskog naroda i jezika. Ideje koje je danas prezentovao medijator izlaze iz ovih okvira", rekao je Naumovski za Televiziju "Sitel".

Nimic je danas u NJujorku održao sastanak sa pregovaračima Skoplja i Atine, Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom.

Nakon sastanka Nimic je rekao da predlog novog imena predstavlja kombinaciju njegovih starih ideja, te da ga je preko posrednika uputio vladama Makedonije i Grčke.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

Ključni grčki argument je da korišćenje naziva Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Pregovori o pronalaženju rešenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Nimic je do sada predlagao "Severna Makedonija", "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija", "Republika Makedonija - Skoplje" i "Slovensko-albanska Makedonija".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.