Makedonija od Mađarske zatražila izručenje Gruevskog

Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija od Mađarske zatražila izručenje Gruevskog

Vlada Makedonije je saopštila danas posle podne da je Madjarskoj poslala zvanični zahtev za ekstradiciju osudjenog bivšeg premijera Nikole Gruevskog i da očekuje da vlasti u Budimpešti prihvate taj zahtev.

"Očekujemo da će vlasti u Budimpešti bezuslovno privatiti zahtev za ekstadiciju i da će, u saglasnosti sa poštovanjem medjunarodnog prava kao zemlja članica EU i NATO, omogućiti vraćanje Gruevskog u Makedoniju, da bi odslužio kaznu zatvora i odgovarao za ostala dela >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za koja je optužen", navodi se u saopštenju.

Vlastima Madjarske je juče, podseća se, uručena i protestna nota zbog uloge madjarskih ambasada u bekstvu Nikole Gruevskog iz Makedonije.

U saopštenju se ističe da protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog nikada nije bio vodjen nikav politički progon i da nisu evidentirane nikakve pretnje po njegov život, niti je neka vladina institucija pretila njegovom životu.

"Osudjeni Nikola Gruevski je bio pod policijskom zaštitom saglasno pravima koja mu slede kao bivšem premijeru i ni u jednoj situaciji nije prijavio pretnje po svoj život", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je Gruevski osudjen pravosnažnom presudom u javnom i transparentnom procesu kao i da se protiv njega vodi još nekoliko sudskih postupaka, istraga i jedan predistražni postupak i konstatuje da je jedini cilj Gruevskog da izbegne pravdu.

Republika Makedonija je, ističe se, pravna država u kojoj vladaju zakoni. "Svako za koga se dokaže da je prekršio zakone i svako za koga postoji pravosnažna presuda odgovaraće za svoje postupke", navela je Vlada Makedonije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MAKEDONIJA ŠALJE MAĐARSKOJ ZAHTEV ZA EKSTRADICIJU GRUEVSKOG Ministarka pravde: Očekujem izručenje!

Izvor: Kurir, 20.Nov.2018

Zahtev za izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog bi trebalo da bude poslat Mađarskoj danas ili najkasnije sutra, izjavila je makedonska ministarka pravde Renata Deskoska.

Nastavak na Kurir...

Gruevski potvrdio da mu je Mađarska odobrila azil

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2018

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski na svom Fejsbuk profilu objavio je da je dobio azil u Mađarskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa...Danas je Mađarska, zemlja - članica EU i NATO, odgovorila pozitivno na moj zahtev o dobijanju političkog azila zbog političkog progona u Makedoniji, napisao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.