Majstorović: EK posvetila pažnju političkom uticaju na državne institucije

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2018, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majstorović: EK posvetila pažnju političkom uticaju na državne institucije

Predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) i član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) Srđan Majstorović je izjavio da je Evropska komisija posvetila pažnju političkom uticaju na državne institucije i fenomenu "zarobljene države" u Srbiji.

Majstorović je kazao da je Komisija notirala uticaj partija na izbore, rad parlamenta i na zapošljavanje u državnoj upravi, kao i na medije, uticaj na status nezavisnih institucija, odnosno na sve elemente koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čine fenomen "zarobljene države".

On je u intervjuu za portal Juropijen Vestern Balkans ocenio da su neizvesnosti u samoj Evropskoj uniji i u regionu uticale na pad entuzijazma i zainteresovanost da se perspektiva za pristupanje Srbije 2025. godine realizuje.

Po njegovim rečima, države članice EU moraju više da rade na suzbijanju populizma i na poštovanju osnivačkih vrednosti na kojima je zasnovana i da nastavi da promoviše politiku "otvorenih vrata" za sve kandidate koji ispune zahtevane kriterijume za pristupanje.

"Evidentno (je) da i u EU i na Zapadnom Balkanu nije postojala kritična masa, niti dovoljan apetit da se svom snagom pristupi realizaciji projekta 'Zapadni Balkan 2025'. Ponuda Evropske komisije danas deluje mnogo manje izvesna i to će definitivno uticati na opredeljenje političkih lidera u Srbiji i regionu da se nedvosmisleno opredele za promene", kazao je Majstorović.

On je dodao da EU mora da uključi region Zapadnog Balkana u planove svog budućeg razvoja, tako što će da pokaže da je "ideja Evrope i dalje živa", ali i da će kvalitet budućeg članstva u Evropskoj uniji zavisiti od promena unutar EU.

"Ukoliko se u EU stvori kritična masa desno populističkih orijentisanih režima, oni neće biti zainteresovani za kvalitet demokratije i demokratskih prava u državama kandidatima, već će njihovo članstvo posmatrati iz neke drugačije vizure. Da li će to biti vizura Evrope kao 'hrišćanskog kluba', kao 'Tvrđave Evrope', kao Evrope koja je zatvorena za migraciju, to ostaje da se vidi", rekao je Majstorović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.