Mađarska kontra sveta: NE Sporazumu o migraciji

Izvor: Mondo, 18.Jul.2018, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska kontra sveta: "NE" Sporazumu o migraciji

Mađarska će izaći iz sporazuma UN o migraciji pre njegovog konačnog usvajanja, zato što je on "protivan bezbednosnim interesima zemlje", rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Foto: Tamas Kovacs/MTI via AP

Dokument treba zvanično da bude usvojen u decembru na sastanku u Maroku, a javno mu protive samo Mađarska i SAD.

Orban tvrda srca

Pod premijerom Viktorom Orbanom, izabranim u aprilu na treći uzastopni mandat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i četvrti ukupno, Mađarska je usvojila stroge antiimigracione mere i jako otežala uslove za izbeglice da dobiju azil. Njenu praksu pravljenja žičanih zidova na granici su odmah svi osudili, ali su ubrzo mnoge okolne zemlje primenile istu meru.

Sijarto je rekao da je Globalni dogovor za bezbednu, sređenu i redovnu migraciju, čiji konačni nacrt je objavljen prošle nedelje, takođe protivan zdravom razumu i da Mađarska ima sumnje o njegov neobavezujući status, prenosi agencija AP.

"Ovaj dokument je potupuno protivan mađarskim bezbednosnim interesima", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare.

On je rekao da Mađarska neće učestvovati na sastanku u Maroku, gde dokument treba da bude usvojen i da će se protiviti sporazumu ako bude podnet na glasanje u Generalnoj skupštini UN.

Orban: Hrišanska a ne liberalna demokratija

Dokument UN je kooperativni okvir koji nije pravno obavezujući i koji treba da podstiče "međunarodnu saradnju među svim relevantnim akterima migracije, uviđajući da ni jedna zemlja ne može da rešava migracije sama, i podržava suverenitet država i njihove obaveze prema međunarodnom zakonu", piše u nacrtu dokumenta, navodi AP.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.