MMF kaže da su makronske reforme ključne za rast Francuske

Izvor: Blic, 22.Sep.2017, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF kaže da su makronske reforme ključne za rast Francuske

Vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona trebalo bi da ispuni obećanja vezana za reforme ukoliko želi da podstakne trajniji ekonomski rast, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Budući da se francuska ekonomija podiže nakon dugog perioda usporenog rasta, sada postoje povoljni uslovi za Makronov plan za reformisanje tržišta rada, rezanje budžetskog deficita i smanjenje poreza kako bi se postigao stvarni efekat, naveo je MMF u izveštaju o Francuskoj, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencija Frans pres.

Sada sve zavisi od toga da se ti planovi pretoče stvarnosti, upozorava međunarodni kreditor i dodaje da će "srednjoročni izgledi u najvećoj meri zavisiti od implementacije reformske agende".

Francuska ekonomija pojačava tempo, pa MMF predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,6 odsto ove godine, uz dalje ubrzanje na 1,8 odsto 2018. godine, nakon rasta od samo 1,2 odsto prošle godine.

"Sada postoji značajna prilika za smelu i sveobuhvatnu strategiju za podsticanje rasta, smanjenje nezaposlenosti, obezbeđivanje održivosti javnih finansija i poboljšanje konkurentnosti, uz istovremeno promovisanje inkluzije i društvene mobilnosti", ocenio je Fond.

U izveštaju se navodi da će implementacija programa biti "ključni izazov", posebno u pogledu fiskalne i reforme tržišta rada.

Upravo je reforma rada glavni uzrok sporenja u Francuskoj, zbog koje su sindikati organizovali velike proteste, najavljujući i nove.

Juče su održani novi protesti protiv reforme radnog zakonodavstva u zemlji, pošto sindikati žele da danima pojačavaju pritisak na Makrona pre nego što reforma koju je potpisao postane zakon.

Protestni marševi su usledili nedelju dana nakon što su stotine hiljada ljudi - 200.000 prema policiji, pola miliona prema organizatorima - demonstrirali protiv ovog plana, što je bilo prvo suprotstavljanje Makronu od kada je izabran za predsednika u maju.

Međutim, MMF kaže da ako Makron uspe da uradi ono što je naumio, ekonomski benefiti mogu biti značajni.

"Sveobuhvatne reforme u oblasti radnog zakonodavrstva, poreza i rashoda pomoći će podizanju potencijalnog rasta i povećanju zaposlenosti, uz otvaranje prostora za fiskalni manevar", naveo je Fond sa sedištem u Vašingtonu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.