MEĐUNARODNA KRIZA: Naša kuća je u plamenu (VIDEO)

Izvor: Mondo, 23.Avg.2019, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEĐUNARODNA KRIZA: "Naša kuća je u plamenu" (VIDEO)

"Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza", kaže se u apelu francuskog predsednika... Odmah usledila "kazna" za Brazil - rampa u trgovniskim pregovorima.

Francuska je danas saopštila da se protivi trgovinskom sporazumu EU sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosurom zbog toga što je brazilski predsednik Žair Bolsonaro umanjivao zabrinutost zbog klimatskih promena, istovremeno ga optužujući da je lagao francuskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << lidera Emanuela Makrona.

U saopštenju Jelisejske palate kaže se da Bolsonaro nije poštovao svoje "obaveze prema klimi" i nije zaštitio biodiverzitet te da Makron može "samo da konstatuje da ga je predsednik Bolsonaro lagao", prenosi AP.

Do zaoštravanja tenzija između Brazila i Francuske, došlo je nakon što je Makron upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u Francuskoj ovog vikenda.

"Naša kuća je u plamenu. Bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu", napisao je francuski predsednik na Twitteru.



Izvor: France 24

Makron se porukom na Twitteru pridružio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, koji je istakao da je "duboko zabrinut" zbog požara u Amazoniji.

Za samo nekoliko dana u Brazilu je izbilo 9.507 novih šumskih požara, što izaziva brigu da će biti uništen veliki deo šumskog fonda, sa nesagledivim posledicama po životnu sredinu.

Pogledajte snimke katastrofe iz svemira:

Požari koji divljaju Amazonijom toliko su se raširili da je nedavno mrak prekrio najveći brazilski grad, Sao Paulo.

U Brazilu je ove godine izbilo više od 70.000 požara, što je 83 odsto više u poređenju sa prošlom godinom, saopštio je INPE istraživački centar.

BONUS VIDEO:

View this post on Instagram

Za razliku od požara u Sibiru i na Aljasci izazvanih globalnim zagrevanjem, u Brazilu je direktan uzrok čovek. U Amazoniji je proglašeno vanredno stanje, a konzervatori su optužili predsednika Bolonsara da je podstakao drvoseče i farmere da krče šumu i time uzrokovao sadašnje katastrofalno stanje. Tamošnji institut za svemirska istraživanja registrovao je čak 83% više požara u odnosu na 2018. godinu. Gigantski oblak dima koji su vetrovi doneli iz 2.700 km udaljenih brazilskih država Amazonas i Rondonija na nekoliko sati je zaklonio nebo iznad Sao Paula. Pored direktnog uticaja čoveka, požari širom sveta su posledica nezapamćeno visokih temperatura, katastrofalnih suša i ubrzane deforestacije. Situacija u Amazonu je nepogrešiv pokazatelj koliko radikalno je čovek promenio planetu. #amazon #amazonia #brasil #brazil #ekokatastrofi

A post shared by MONDO (@mondoportal) on Aug 21, 2019 at 6:09am PDT

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.