Hrvatska nije spremna da prizna okupaciju Vukovara

Izvor: B92, 18.Nov.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska nije spremna da prizna okupaciju Vukovara"

U Hrvatskoj nema nikakve spremnosti da se prizna činjenica da su u proleće 1991, po nalogu Franje Tuđmana, hrvatske paravojne formacije okupirale Vukovar.

Tada su počele da miniraju srpske kafiće i kuće, a zatim je počelo sistematsko zastrašivanje, otimanje, premlaćivanje i ubijanje Srba, izjavio je Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je naveo da, prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo preko 120 Srba.

"Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen, a kamoli osuđen. Takođe, Hrvatska odbija da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje stradalim srpskim civilima", dodao je Linta.

On je, takođe, pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno podigne optužnice protiv osumnjičenih pripadnika hrvatskih paravojnih formacija koji su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u Vukovaru 1991. godine.

"U Hrvatskoj se ponavlja besmislena laž da je rat u Hrvatskoj bio neophodan da bi se ostvarila nezavisnost. Glavnu odgovornost za rat u Vukovaru i Hrvatskoj snosi proustaški režim Franje Tuđmana koji je javno rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije žel?ela. Tuđman i ustaška emigracija su dobro znali da stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba nije bilo moguće bez rata", ističe Linta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen, a kamoli osuđen"

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Nov.2018

U Hrvatskoj nema nikakve spremnosti da se prizna nepobitna činjenica da su u proleće 1991. godine, po nalogu Franje Tuđmana, hrvatske paravojne formacije okupirale Vukovar i počele da miniraju srpske kafiće i kuće, a zatim je počelo sistematsko zastrašivanje, otimanje, premlaćivanje i ubijanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.