Lideri G7 potvrdili isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a; Ruska centralna banka: Banke u zemlji rade normalno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2022, 12:42

Lideri G7 potvrdili isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a; Ruska centralna banka: Banke u zemlji rade normalno

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) saopštili su danas da su zapadni saveznici odlučili da isključe „određene ruske banke” iz svetskog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT.

U zajedničkoj deklaraciji G7, koju je objavilo francusko predsedništvo, nije precizirano koje će ruske banke biti pogođene, izveštava Rojters.

Dodaje se da će uskoro biti formirana transatlantska operativna grupa koja će koordinirati sankcije protiv Rusije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ruska centralna banka: Banke u zemlji rade normalno

Centralna banka Rusije saopštila je danas da ima sve neophodne resurse i instrumente da održi finansijsku stabilnost i obezbedi neprekidan rad finansijskog sektora, a povodom najave da će određene ruske banke biti isključene iz globalnog međubankarskog sistema SWIFT.

"Banka Rusije će bankama neprekidno obezbeđivati gotovinsku i bezgotovinsku likvidnost u rubljama. Repo aukcija finog podešavanja će biti sprovedena neograničeno u ponedeljak, i svi zahtevi banaka biće u potpunosti zadovoljeni", saopštio je ruski monetarni regulator, prenosi Tas s.

Banka Rusije je takođe navela da njen sistem za razmenu finansijskih poruka o transakcijama obezbeđuje prenos finansijskih poruka unutar Rusije u bilo kakvom scenariju.

Iz ruske centralne banke su dodali da su "sva sredstva klijenata na računima sigurna i dostupna u svakom trenutku".

"Bankarske usluge se pružaju normalno. Bankarske kartice svih banaka na teritoriji Rusije nastavljaju da funkcionišu normalno", piše u saopštenju Banke Rusije, navodi agencija Tas s.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučcile da uvedu dodatne sankcije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a, globalnog međubankarskog sistema obaveštavanja o transakcijama.

Japan će uvesti sankcije Putinu i blokirati Rusiju u SWIFT-u

Japan će se pridružiti Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama u blokiranju pristupa određenih ruskih banaka SWIFT-u, globalnom međubankarskom sistemu obaveštavanja o platnim transakcijama, izjavio je danas japanski premijer Fumio Kišida, javlja Rojters.

Kišida je rekao novinarima da će Tokio takođe uvesti sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i uputiti Ukrajini 100 miliona dolara hitne humanitarne pomoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oglasila se ruska centralna banka

Izvor: B92, 27.Feb.2022

Moskva -- Centralna banka Rusije saopštila je da ima sve neophodne resurse i instrumente da održi finansijsku stabilnost i obezbedi neprekidan rad finansijskog sektora...Ovo je saopšteno povodom najave da će određene ruske banke biti isključene iz globalnog međubankarskog sistema SWIFT..."Banka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.