Liberman neće predložiti nikoga za premijera Izraela

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Sep.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberman neće predložiti nikoga za premijera Izraela

Vođa izraelske nacionalističke partije Izrael naš dom (Izrael bejtenu) Avigdor Liberman koji se smatra potencijalno ključnim faktorom za formiranje vladajuće koalicije posle parlamentarnih izbora 17. septembra potvrdio je danas da neće predložiti nikoga za premijera.

On je to rekao pred sastanak sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom koji večeras počinje konsultacije sa predstavnicima devet partija kako bi odlučio koga da imenuje za mandatara.

Liberman, bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ministar odbrane, neće predložiti ni sadašnjeg predsednika Vlade Benjamina Netanjahua, vođu konzervativnog Likuda, ni njegovog glavnog rivala, bivšeg načelnika Generalštaba Benija Ganca, ; lidera saveza partija centra Plavo belo.

Gancov savez partija je na izborima osvojio najviše, 33 poslanička mesta, od ukupno 120, a Netanjahuov Likud 31.

Međutim, ni jedan od njih sa svojim prirodnim partnerima nema dovoljno poslanika, najmanje 61, da obrazuje vladajuću koaliciju.

Liberman je posle aprilskih izbora, na kojima su Netanjahuova i Gancova partija osvojili isti broj poslaničkih mesta (35), a Rivlin Netnjahuu poverio zadatak da formira vladu, odbio da u nju uđe zbog spora s partijama utraortodoksnih Jevreja oko služenja vojnog roka.

Obzirom da Netanjahu nije uspeo da obrazuje koaliciju brzo je raspušten parlament, Kneset i raspisani su novi izbori, a Gancu nije ni data šansa da on pokuša da formira vladu kako je inače predviđeno.

"Mi nećemo biti deo bloka sa haredim (ultraortodoksnim  Jevrejima) i mesijanistima, nećemo predložiti Netanjahua predsednika iz tog razloga", rekao je Liberman, aludirajući na činjenicu da su to Netanjahuovi saveznici uz desničarske partije, među kojima ima onih koji se zalažu za uvođenje jevrejskog verskog prava.

On je dodao da sekularna partija Izrael naš dom neće predložiti ni Ganca jer će njegovu vladu možda podržati savez arapskih partija, Zajednička lista.

"Haredim su naši politički protivnici ali Arapi su naši neprijatelji", rekao je Liberman.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.