Izvor: B92, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna pretnja na aerodromu na Ibici

Madrid -- Španska policija večeras saopštila da je uzbuna na aerodromu na Ibici bila lažna pretnja bombom.

Španskog ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je sumnjiv paket zbog kojeg je aerodrom ispražnjen a letovi otkazani, bila - prazna kutiju od cipela.

Posle upozorenja da je na aerodromu postavljena bomba, policija je evakuisala putnike i osoblje i na parkingu našla dva sumnjiva predmeta - kutiju od cipela i ranac.

Policija je ranac uništila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kutiju je pregledao robot na daljinsko upravljanje. Utvrđeno je da je kitija prazna, navelo je ministarstvo.

Baskijski list "Gara", koji je primio telefonsko upozorenje da će biti izveden napad, često koristi baskijska oružana separatistička organizacija ETA za svoje najave o bombaškim napadima.

Predstavnica aerodromskih vlasti koje upravljaju španskim aerodromima kazala je danas posle podne da je sada stanje na aerodromu normalno.

Incident je omeo oko 13.000 putnika, navela je i dodala da su avioni morali da sleću na druge aerodrome Španije ili da kruže nad Ibicom.

ETA je početkom juna objavila da prekida 15-mesečno primirje optužujući vlasti da su odbile da učine ustupke u mirovnom procesu i upozorila da ponovo postaje aktivna "na svim frontovima".

U kampanji za nezavisnost Baskije koju ETA vodi od 1968, poginulo je više od 800 ljudi. SAD i Evropska unija svrstavaju ETA-u među terorističke grupe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.