Lavrov: Međunarodna zajednica je dužna da Venecuelance poziva da pronađu rešenje među sobom

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Međunarodna zajednica je dužna da Venecuelance poziva da pronađu rešenje među sobom

Međunarodna zajednica je dužna da protivnike u Venecueli poziva na dijalog, a ne da im postavlja ultimatume, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Prema njegovim rečima, situacija u Venecueli bila je tema njegovih bilateralnih susreta na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti. „Ako se rukovodimo međunarodnim pravom, koje je utvrđeno, pored ostalog, Poveljom Ujedinjenih nacija, venecuelanska kriza predstavlja unutrašnju stvar, a međunarodna zajednica je dužna da Venecuelance poziva da pronađu rešenje među sobom, za šta su se zalagali Urugvaj, Meksiko, zemlje Karipske zajednice, Rusija, Kina, Iran, Bolivija i mnoge druge“, rekao je Lavrov novinarima u Minhenu. On je dodao da se takav stav ne poklapa s planom koji je zamišljen kada je reč o sudbini Venecuele kao država. „Umesto međunarodnog prava, Povelje UN, izneta su ista ona pravila na osnovu kojih se problem rešava primoravanjem legalno izabranog predsednika da izađe na vanredne izbore. I paralelno, u okviru istih tih pravila gospodin Huan Gvaido je spolja proglašen vršiocem dužnosti predsednika. Čak i moje zapadnoevropske kolege, koje nisu baš rado govorile o toj temi, vide da je sve što se događa bez presedana“, naglasio je Lavrov. 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.