Lam ponovo pozvala demonstrante da zaustave nasilje

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lam ponovo pozvala demonstrante da zaustave nasilje

Predsednica Vlade Hongkonga Keri Lam ponovo je apelovala na demonstrante da počnu dijalog s vlastima, pošto je najbogatiji čovek tog grada pozvao vladu da oslobodi privedene, uglavnom mlade demonstrante.
Keri Lam je rekla da će eskalacija nasilja, posle kojih je pritvoreno više od 150 ljudi, među kojima ima studenata, stvoriti nove razdore.

Kako navodi AP, istakla je da je njena odluka da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formalno povuče zakon o izručivanju i druge inicijative odražavala njenu iskrenu volju za "isceljenje društva i povratak mira".
Prethodno je milijarder Li Ka Šhing u video prilogu na lokalnoj TV opisao leto nemira u Hongkongu kao najgoru katastrofu od Drugog svetskog rata.
Li (91) je nazvao mlade ljude "gospodarima naše budućnosti" i rekao da bi vlada trebalo da sprovodi pravdu s milošću tokom rešavanja krize.
"Iako se čovečanstvo ponekad može sukobiti s vladavinom zakona, u političkim pitanjima obe strane bi trebalo da pokušaju da uđu u tuđe cipele, i tada bi mnoge velike nevolje mogle postati manje", rekao je Li, pozivajući na prestanak nasilja.
Upitana za Lijeve komentare, Keri Lam se složila sa stavom da vlada "može učiniti više i bolje", posebno u susretu s mladima, kako bi čula njihove zamerke.
Ipak, Lamova je naglasila da vlada ne može oprostiti nasilje i da će strogo sprovesti zakon, jer ima obavezu i dužnost da čuva autonomiju grada.
Ponovila je da su pokušaji SAD i drugih zemalja da se mešaju u unutrašnje stvari Hongkonga zbog građanskih sloboda u gradu bili "potpuno nepotrebni".
Vlada je prošle nedelje obećala da će povući sporni zakon o izručenju koji je predviđao i izručenje osumnjičenih radi suđenja u Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.
To je izazvalo proteste u poslednja tri meseca, a ni povlačnje zakona nije primirilo demonstrante koji su proširili zahteve na demokratske reforme i utvrđivanje policijske odgovornosti, prenosi AP.
Demonstranti su tokom vikenda uništavali stanice podzemne železnice, palili vatru na ulicama i blokirali saobraćaj, na šta je policija uzvratila ispaljivanjem suzavca.
Mnogi vide nacrt zakona o izručenju kao primer ukidanje autonomije grada od kada se ta bivša britanska kolonija vratila pod kinesku kontrolu 1997. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.