Kusturica: Srušili Andriću bistu, a dobili grad

Izvor: Kurir, 29.Apr.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica: Srušili Andriću bistu, a dobili grad

BEOGRAD – Tokom posete gradilištu “ Andrićgrad”  srpski režiser Emir Kusturica u svom govoru oštro se obrušio na Sarajevsku vlast tokom svog obraćanja

Govoreći o mogućem postojanju Andrićevog instituta Kusturica je rekao "da kad Nemci mogu imati Geteov institut,zašto Srbi ne bi imali i Andrićev".

Kusturica je tom prilikom još i dodao: "Srušili su Andrićevu bistu, a dobili su Andrićev grad, neka se paze šta rade", aludirajući na rušenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Andrićevog spomenika kod Ćuprije 1. jula 1991., uputivši pretnju tzv, ' federalnom Sarajevu', objavio je bosanski portal Depo.ba.

Kusturica je podsetio da nikad nijedan osvajač nije unišio lepotu, misleći pri tome na Aja Sofiju u Carigradu i Ćupriju u Višegradu, sa kojom će Andrićgrad imati duhovnu i vizuelnu vezu.

Kako piše ovaj portal Kusturica je Tadiću i Dodiku objasnio da se građevine oblažu hercegovačkim kamenom, na čemu rade klesari iz Trebinja.

"Tim kamenom će biti obloženi i hram u Andrićgradu koji je replika manastira Visoki Dečani, kao i ostalih više od 50 objekata a među njima i hotel sa čijih će se prozora gledati u kanjon Drine prema Bajinoj Bašti i most Mehmed-paše Sokolovića", rekao je Kusturica.

Prostor na kome se u Višegradu gradi “ Andrićgrad” posetili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, režiser Emir Kusturica i kandidat za predsednika Srbije i lider DS Boris Tadić.

Da podestimo Andrićevu bistu 1. jula 1991 godine u Višegradu je srušio Murat Šabanović, koji je pretio da će eksplozivom uništiti branu u okolini Višegrada.

U nameri da ga spreči u tome tadašnji komandant 2. vojne oblasti general Milutin Kukanjac preko telefona ga je ubeđiva da to ne uradi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.