Krvavi Uskrs u Šri Lanci:  207 poginulih i 450 ranjenih, uveden policijski čas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvavi Uskrs u Šri Lanci: 207 poginulih i 450 ranjenih, uveden policijski čas

Policija u Šri Lanki objavila je nove podatke o broju žrtava i saopštila da je uhapsila 13 osoba zbog serije terorističkih napada, a u državi je uveden policijski čas i privremeno su blokirane društvene mreže. "Imamo informacije iz svih bolnica o ukupno 207 mrtvih. Prema trenutnim informacijama, u bolnice je primljeno 450 ranjenih", rekao je potrparol policije Ruvan Gunasekera. Prema dostupnim informacijama, među žrtvaama nema nastradalih državljana Srbije.

Iza napada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi mogla stajati lokalna radikalna islamska organizacija. Ministar odbrane Šri Lanke rekao je da je uhapšeno sedam osumnjičenih.

Mnogi svetski mediji preneli su, pozivajući se na informacije AFP, da su vlasti pre deset dana dobile informaciju da se napad može očekivati.

Strana obaveštajna agencija izvestila je da Nešnal Tautit Džamat (National Thowheeth Jama'ath) priprema napade bombaša samoubica na posećene crkve i na diplomatsko predstavništvo Indije u Kolombu. NTJ je radikalna muslimanska organizacija koja je na sebe privukla pažnju prošle godine kad je vandalizovala budističke kipove.

Potvrđene nacionalnosti 11 žrtava, devet stranaca se vode kao nestali

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke saopštilo je da su potvrđene nacionalnosti 11 žrtava današnjih terorističkih napada u toj zemlji, a devet stranaca se vode kao nestali, javlja AP.

Među nastradalima su tri Indijca, jedan Portugalac, dva državljanina Turske, tri Britanca i dva sa dvojnim državljanstvom SAD i Britanije.

Među žrtvama su prijavljeni i državljani Holandije i Kine, a devetoro stranaca se vode kao nestali, navedeno je u saopštenju.

Prvih šest eksplozija desilo se gotovo istovremeno u nedelju ujutro. Napadnuta su tri luksuzna hotela i jedna crkva u glavnom gradu, Kolombu, dok su još dve crkve bile ciljane u drugim delovima zemlje za vreme uskršnje službe, saopštila je policija Šri Lanke.

Nekoliko sati kasnije, najmanje dvoje ljudi poginulo je u sedmoj eksploziji koja se desila u blizini hotela u Dehavaliju, južno od Kolomba, a nekoliko trenutaka nakon toga eksplodirala je još jedna bomba u severnom kvartu glavnog grada, ubivši troje, saopštila je policija.

Prema policiji, osmi napad je bio samoubilački bombaški napad.

Anonimni izvor rekao je da je bombaš samoubica detonirao svoj eksploziv kada su policajci ušli u kuću u severnom predgrađu glavnog grada Kolomba kako bi izvršili pretragu. U eksploziji su ubijena tri policajca, prenosi The Times of Israel.

Dve turističke agencije su potvrdile da su se eksplozije dogodile u hotelima u Kolombu. Lokalna TV prikazala je oštećenja na hotelima Sinamon Grand, Šangri-La i Kingsberi.

Izvori u policiji su naveli da se jedna od eksplozija dogodila u crkvi Svetog Antonija u prestonici, kao i da je u mahom katoličkom gradu Negombo pogođena crkva Svetog Sebastijana, prenosi Rojters.

Ta crkva je na svojoj Fejsbuk stranici postavila fotografije razaranja u unutrašnjosti zdanja i zatražila pomoć javnosti.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

Ministar spoljnih poslova Šri Lanke izjavio je da među poginulima ima najmanje 27 stranih državljana, kao i da su dva policajca izgubila život u operaciji hvatanja osumnjičenih za napade.

Kineske državne novine Pipls Dejli (People's Daily) prenele su da je među poginulima i jedan kineski državljanin.

Vučić izrazio saučešće predsedniku Šri Lanke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešća predsedniku Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanka Maitripali Siriseni povodom žrtava serije napada na crkve i hotele u toj zemlji.

"Primite moje iskreno saučešće povodom nemilosrdnih bombaških napada u kojima je stradalo mnogo ljudi. Duboko smo ožalošćeni što su meta bile katoličke crkve i vernici i to na Uskrs, dan koji treba da donese mir i radost. Ovi zastrašujući akti pokazuju da terorizam ne poštuje ni svetinje, niti ljudske vrednosti", kaže se u Vučićevom saučešću.

On je ukazao na nužnost potrebe da se bude snažniji nego ikad pred "izazovima i okrutnošću zla koje ne preza ni pred čim da bi vladao strahom" i istakao da će se Srbija "uvek zalagati za jednakost svih nacija i religija i pravo na slobodan život".

"Molim Vas da izraze mog dubokog saosećanja prenesete porodicama poginulih, a ranjenima želje za brz oporavak", istakao je predsednik Vučić u pismu predsedniku Siriseni.

Dačić: Među žrtvama nema nastradalih državljana Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da, prema dostupnim informacijama, nema nastradalih državljana Srbije u napadima u Šri Lanki.

"U kontaktu smo sa našim ambasadorom. Kako nas on obaveštava, nismo dobili informaciju da među stradalima ima državljana Srbije", rekao je Dačić novinarima u Loznici.

On je izrazio saučešće zbog napada koji su se danas dogodili u Šri Lanki.

"Kao što znate Šri Lanka je prijateljska zemlja...Izražavam najdublje saučešće i Šri Lanki i svim porodicama nastradalih", rekao je Dačić.

Petar Prokić: Nema Srba među poginulima

Petar Prokić, Srbin koji živi i radi na Šri Lanki, izjavio je da u današnjim eksplozijama u toj ostrvskoj zemlji u Indijskom okeanu, u kojima je poginulo i povređeno više stotina ljudi, prema dosadašnjim saznanjima, nije povređen ni jedan građanin Srbije.

"Osvanuli smo u dobrom prazničnom (uskršnjom) raspoloženju, ali smo onda dobili informacije o eksplozijama", rekao je Prokić za Radio Beograd i dodao da se čuo s nekoliko srpskih državljana koji žive u Kolombu i da je s njima sve u redu.

On je naveo da se, prema nezvaničnim informacijama, među poginulima nalazi i 40 stranih državljana.

Prokić je rekao i da je bezbednost pojačana, da je uveden policijski čas, da policija obezbeđuje crkve i hotele.

Među lokalnim stanovništvom ne vlada panika već zabrinutost, jer su, kako Prokić navodi, oni prošli kroz 30 godina građanskog rata, a da su turisti ti koji su uspaničeni jer ne znaju šta se dešava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pokolj u Šri Lanki: Serija eksplozija, 207 mrtvih, 450 povređenih VIDEO

Izvor: B92, 21.Apr.2019

Broj žrtava u seriji eksplozija koje su potresle crkve i luksuzne hotele u Šri Lanki neprestano raste. Po poslednjim podacima poginulo 207 ljudi, a ranjeno 450...Vlada je uvela policijski čas koji odmah stupa na snagu, a za sada nije poznato koliko će on trajati, prenosi Rojters...Zvaničnik koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.