Kristin Asanž: Sina mi ubijaju sporo i okrutno

Izvor: RTS, 12.Avg.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristin Asanž: Sina mi ubijaju sporo i okrutno

Majka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (48) Kristin Asanž izjavila je da vlade Velike Britanije i SAD "ubijaju" njenog sina, zbog razotkrivanja zločina i korupcije.
"Mog sina Džulijana Asanža polako, okrutno i nezakonito ubijaju vlade SAD i Velike Britanije, zbog višestruko nagrađivanog novinarstva koje otkriva ratne zločine i korupciju", napisala je Kristin Asanž na svom Tviter nalogu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ispod te objave ona je dodala objavu "Vikiliksa", odnosno izveštaj izvestioca UN za pitanja torture i mučenja koji se založio za prekid "kolektivnog progona" Asanža.
Izvestilac navodi da nikada za 20 godina rada nije video da se grupa demokratskih država udruži i zajedno namerno izoluju, demonizuju i zlostavljaju pojedinca tako dugo, bez imalo poštovanja prema dostojanstvu čoveka i vladavini prava.
Osnivač "Vikiliksa" trenutno se nalazi u zatvoru u Londonu, nakon što je posle skoro sedam godina uhapšen u Ambasadi Ekvadora u tom gradu.
Svi koji su ga posećivali rekli su da mu je zdravstveno stanje loše, prenosi Raša tudej navodeći da ga je prošle nedelje posetio novinar Džon Pildžer koji je rekao da se njegovo stanje pogoršava i da ga tretiraju gore od ubice.
Trenutno, Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.