Kraljica Elizabeta Druga slavi 91. rođendan, a ovo NISTE ZNALI O NJOJ (VIDEO)

Izvor: Blic, 21.Apr.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljica Elizabeta Druga slavi 91. rođendan, a ovo NISTE ZNALI O NJOJ (VIDEO)

Kraljica Elizabeta Druga, najdugovečnija britanska vladarka, u svom domu sa porodicom i prijateljima danas slavi 91. rođendan i tim povodom, u njenu čast, izvodi se počasna paljba u Londonu.

Eskadron kraljevske konjičke artiljerije jahala je danas pored Bakingemske palate, pre nego što je izvedena počasna paljba sa 41 pucnjem u Hajd parku u podne, a sat nakon toga i 62 počasna pucnja su ispaljena sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << londonskog Tauera.

Kraljica Elizabeta je britanski vrhovni monarh koji je najduže na svojoj poziciji, od 8. februara 1952.

Ona je i u svetu živi monarh koji najduže vlada, od kako je umro tajlandski kralj Bumibol Aduljadej prošle godine.

Kraljica obično svoj rođendan proslavlja u privatnosti, a ona takođe ima i zvanični rođendan, koji se slavi u junu i koji se označava vojnom paradom poznatom kao "pozdrav bojama".

O neobičnim ovlašćenjima koje kraljica Elizabeta II ima pogledajte u kratkom videu ispod:

Rođendan britanske kraljice obeležava se dva puta svake godine, prvo na sam dan rođenja, 21. aprila, i drugi put, zvanično, u junu, kada su veće šanse da vreme bude sunčano i suvo za vojnu paradu.

Tradicija zvanične proslave suverenovog rođendana ustanovljena je iz praktičnih razloga. Monarsi koji su rođeni u zimskim mesecima često su se pri organizaciji parada i ostalih događaja na otvorenom prostoru, suočavali sa problemima prouzrokovanim hladnim i kišovitim vremenom.

Kralj Edvard Sedmi (1901-1910), koji je bio rođen 9. novembra, bio je prvi britanski suveren koji je tokom svoje vladavine pomerao zvanično obeležavanje rođendana za maj ili jun. I Elizabeta Druga, od kada je preuzela krunu 1952, nastavila je tradiciju proslave u junu.

Popularnost kraljice i kraljevske porodice bila je na najnižem nivou u vreme smrti princeze Dajane 1997, ali se njihova popularnost vratila s venčanjem princa Vilijama i Kejt Midlton i rođenjem njihovo dvoje dece, princa Džordža, sada trećeg u redu za tron, i princeze Šarlot.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.