Kragujevac: Nastavlja se gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 18:12

Kragujevac: Nastavlja se gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija

U Kragujevcu su nakon šest godina nastavljeni radovi na izgradnji Centra izvrsnosti, naučno istraživačke ustanove koja će prvi put u Srbiji imati i banku matičnih ćelija. Ministar prosvete Branko Ružić tom prilikom je istakao da će naučnici imati i najsavremeniju opremu i uslove za proučavanje matičnih ćelija koje se uspešno koriste širom sveta za lečenje ljudi.

Iako su brojni problemi pratili izgradnju Centra izvrsnosti u Kragujevcu od projekta ove naučno istraživačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustanove se nije odustalo. Radovi započeti još krajem 2015. godine nastavljeni su a ukupna vrednost projekta iznosi 18 miliona evra.

"Sa ovim Centrom Kragujevac, pa i Srbija postaje centar biotehnologije, bioinženjeringa i svega onoga što se tiče medicinskih nauka, odnosno primene različitih tehnologija u medicini. Izgradnja ove jedinstvene naučno istraživačke ustanove doprineće angažovanju mladih naučnih radnika i njihovom ostanku u svojoj zemlji, Branko Ružić", rekao je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izgradnja jedinstvene naučno istraživačke ustanove u Kragujevcu od velike važnosti je kako za sam grad tako i za Univerzitet.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola je objasnio da je projekat bio stao zato što je u jednom trenutku firma koja je dobila tender i izvodila radove bankrotirala i nije mogla da nastavi dalje, a, kako je ocenio, resetovati ceo projekat je veliki posao.

"Rok za završetak radova je 365 dana i to je nešto što Kragujevac stavlja na naučnu mapu Evrope", istakao je Dašić.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović je izneo tvrdnju da "naši ljudi idu u svet da se obrazuju, da se usavršavaju, ali i da uvek imaju gde da se vrate.

"A to je, recimo, i ova lokacija za koju se nadam da će biti spremna za godinu dana za ulazak naših novih snaga, naših istraživača", zaključio je Filipović.

Plan je da se objekat prostire na 11 500 kvadratnih metara u kome će se nalaziti najsavremenija oprema i laboratorije gde će raditi naši naučnici.

Izgradnjom i opremanjem Centra izvrsnosti u Kragujevcu Srbija će po prvi put stvoriti uslove za čuvanje, korišćenje i istraživanje matičnih ćelija svojih građana i to od strane domaćih stručnjaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.