Koronavirus u Kini premašio broj obolelih od SARS-a

Izvor: RTS, 29.Jan.2020, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koronavirus u Kini premašio broj obolelih od SARS-a

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom premašio je broj obolelih u epidemiji SARS-a koja je Kinu pogodila 2003. godine.
Prema podacima kineske Nacionalne zdravstvene komisije, potvrđena su 5.974 slučaja zaraženih koronavirusom, dok su 132 osobe umrle.
Od utorka, broj zaraženih je povećan za 1.500, što je više od 30 odsto, napominje Si-En-En.
Kako se podseća, tokom epidemije SARS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo je 5.327 potvrđenih slučajeva obolelih, dok je 349 osoba umrlo.
Van Kine, obolelo je 70 osoba u 19 država, od kojih je najmanje pet u SAD.
Nekoliko zemalja već je preduzelo mere evakuacije svojih državljana iz Vuhana, prestonice kineske provincije Hubei, poput SAD i Japana, dok Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija i Indija to nameravaju da preduzmu u skorije vreme.
Kako se navodi, prvi slučaj koronavirusa zabeležen je i na Tibetu, dok je Hongkong zatvorio granicu prema Kini i obustavio železnički saobraćaj.
Si: Definitivno ćemo pobediti bolestU međuvremenu, predsednik Kine Si Đinping istakao je da je kineski narod posvećen ozbiljnoj borbi protiv širenja novog koronavirusa.
"Život i zdravlje ljudi su prvi prioriteti, a najvažniji zadaci su prevencija i kontrola virusa. Lično sam naredio napore, verujem da ako ojačamo naše samopuzdanje, pomažemo jedni drugima, kontrolišemo", rekao je Si, prenosi Kineski međunarodni radio.
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adan Gebrejesus kazao je u utorak da Kina otvoreno objavljuje informacije, blagovremeno identifikuje patogene i proaktvino deli relevantne sekvence gena virusa sa SZO.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koronavirus brine i čelnike Formule!

Izvor: Sportske.net, 29.Jan.2020

Hoće li reagovati?..Čelnici Formule jedan nadgledaju efekte epidemije koronavirusa u Kini, zbog velike nagrade te zemlje koja je zakazana za april, preneo je danas Bi-Bi-Si...Posle saveta Ministarstva spoljih poslova Velike Britanije o putovanjima u Kinu, iz Formule jedan saopšteno je da "pomno nadgledaju...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.