Korejska vruća linija: Pola sata niko nije dizao slušalicu

Izvor: Press, 04.Jan.2018, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korejska vruća linija: Pola sata niko nije dizao slušalicu

Korejskoj "vrućoj telefonskoj liniji" preko koje su Pjongjang i Seul uspostavili komunikaciju posle dve godine bilo je potrebno malo vremena da se "zagreje".
Foto:B92.net
Kako prenosi "Gardijan", prvi pozivi Južne Koreje od dogovora o oživljavanju linije ostali su bez odgovora, baš kao i svi prethodni u prethodne dve godine.
Ipak, ispostavilo se da je u pitanju nesporazum. Režim u Pjongjangu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je 2015. pomerio svoje satove pola sata unazad, pa je u 9.30h neko ipak digao slušalicu.
Doduše, kako javlja agencija Jonhap, razgovor nije bio preterano sadržajan.

Na pitanje južnokorejskog kolege da li ima nešto da prijavi, severnokorejski oficir za vezu je odgovorio kratko sa "ne", a zatim dodao da će "ukoliko bude nečega, oni pozvati prvi".

Uprkos tankoj sadržini, obnova komunikacije između dve sukoblejne Koreje je pozdravljena širom sveta, ali se dalje čeka odgovor Severne Koreje na poziv da se održe i prvi razgovori na visokom nivou između dve zemlje od decembra 2015. godine.

Nakon neočekivane poruke severnokorejskog lidera Kim Džong Una da bi mogao da razgovara sa Seulom oko učešća sportista Severne Koreje na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama, iz Južne Koreje su poslali ponudu da se održe razgovori u tzv. "selu primirja" Panmunđomu.

Poslednji sastanak iz 2015. je završen bez rezultata, a javnost nije obaveštena o čemu su predstavnici dve Koreje razgovarali.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.