Izvor: Deutsche Welle, 26.Okt.2021, 12:54

Konstitutivna sednica Bundestaga: Merkel od danas samo vd

Konstitutivna sednica Bundestaga održava se u utorak 26. oktobra. Trideset dana nakon izbora, novi, 20. saziv nemačkog parlamenta, tako zvanično počinje s radom. Kako to izgleda?

Ekumenska misa

Dan konstituiranja novog saziva Bundestaga tradicionalno počinje ekumenskom misom koja je održana ujutru u berlinskoj crkvi Marijenkirhe, a koje su predvodili Martin Ducman, kao predstavnik Evangelističke crkve u Njemačkoj i rukovodilac Katoličkog ureda u Berlinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Karl Jisten.

Početak zasedanja

U 11 sati dosadašnji predsednik Bundestaga Volfgang Šojble otvorio je prvi, odnosno konstitutivnu sednicu novog saziva. Time je započeo mandat 20. saziva Bundestaga. Šojble se povlači iz Bundestaga, iza sebe ima dugu političku karijeru. Taj 79-godišnji član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) član je nemačkog parlamenta od 1972, a to znači i da je on poslanik sa najdužim stažom.

Šojble je nameravao da ostane na čelu Bundestaga i u naredne četiri godine, ali ta funkcija tradicionalno pripada onoj stranci koja osvoji najveći broj glasova, odnosno najbrojnijoj poslaničkoj grupi, a to su Socijaldemokrate (SPD). Šojble je dakle zadužen za vođenje sednice samo do izbora novog predsednika.

Volfgang Šojble (CDU) poslednji put na mestu predsednika Bundestaga

Ovoga puta nasleđuje ga žena, a to je tek treća predsednica Bundestaga u istoriji – nakon Anemari Renger (SPD) i Rite Zismut (CDU). SPD je uoči današnje sednice za novu predsednicu nominovao Berbel Bas. Njen izbor je praktično sigurna stvar, tradicija je naime da i druge poslaničke grupe podrže tu kadrovsku odluku najbrojnije stranke u parlamentu.

Nakon izbora, nova predsednica Bundestaga preuzima vođenje sednice i u svom prvom govoru definiše najvažnije akcente svog rada u naredne četiri godine.

Izbor potpredsedništva

Za dužnost potpredsednice Bundestaga CDU je nominovao Ivon Magvas, a SPD bivšu predstavnicu savezne vlade za integraciju, Ajdan Ozoguz. Kod Zelenih dužnost u potpredsedništvu parlamenta ubuduće bi trebalo da obavlja Klaudija Rot, iz redova Levice Petra Pau, a Liberali (FDP) i dalje na tom mestu žele Volfganga Kubickog. Očekuje se da će svi oni biti izabrani velikom većinom.

Nova predsednica Bundestaga Berbel Bas (SPD) pored kandidata Socijaldemokrata za novog kancelara Olafa Šolca

Alternativa za Nemačku (AfD)

U (bivšem) 19. sazivu Bundestaga, AfD je nominovala ukupno šest svojih poslanika za dužnost potpredsednika Bundestaga I niko od njih nije bio izabran u tri izborna kruga – zato što ih nisu podržali poslanici drugih stranaka. Desni populisti sada u trku šalju novog poslanika, Mihaela Kaufmana, bivšeg potpredsednika parlamenta pokrajine Tiringije. Ali ni to ga verovatno neće spasiti od poraza na današnjem izboru.

„Sigurno je da neću dati glas članu jednog od najradikalnijih pokrajinskih ogranaka AfD”, najavio je recimo Karsten Šnajder, SPD-ovac koji i sam potiče iz Tiringije.

Poslovnik

Na konstitutivnoj sednici novi saziv će usvojiti i „kućni red”, odnosno pravila rada za iduće četiri godine. Ona su ključna za funkcionisanje i delotvornost parlamenta. Radi se recimo o ovlašćenjima predsednice Bundestaga, sankcijama u slučaju kršenja poslovnika ili izbacivanju poslanika sa sednica Bundestaga.

Raspuštanje savezne vlade

U klupama na kojima obično sede članovi savezne vlade, danas vlada neobična slika. Tamo neće biti nikoga. Članom 69 Osnovnog zakona (ustava) SR Nemačke, definisano je sledeće: „Mandat saveznog kancelara ili kancelarke, odnosno saveznih ministara prestaje s konstituisanjem novog saziva Bundestaga.”

Uloga saveznog predsednika

Predsednik Nemačke najavio je da će učestvovati na konstitutivnoj sednici, a nakon što ona završi, Frank-Valter Štajnmajer ima važan posao. Savezna kancelarka Angela Merkel i članovi njenog kabineta odlaze u dvorac Belvi, sedište saveznog predsednika, gde će im biti uručene povelje o razrešenju s dužnosti. No, sobzirom na to da Bundestag još nije izabrao novu vladu, Štajnmajer će Angelu Merkel da “zamoli” da vodi poslove sve do imenovanja njenog naslednika. Vlada ostaje na dužnosti – ali kao tehnička vlada.

Novi saziv Bundestaga ima rekordnih 736 poslanika

Red sedenja

Konstitutivna  sednica Bundestaga održava se u skladu s „3G-pravilima". Pristup plenarnoj sali, odnosno mestima na kojima sede poslanici, dozvoljen je dakle samo onim političarima koji su kompletno vakcinisani, koji su preležali kovi 19 ili imaju negativan test na koronu. A ko to ne može ili iz nekog razloga ne želi da dokaže, moraće na tribinu, odnosno na mesta koja su rezervisana za posetioe.

Broj poslanika

U zgradi Rajhstaga u Berlinu ubuduće će biti još veća gužva nego što je bila do sada. Novi Bundestag je još malo veći od starog, a i prethodni je bio rekordno veliki po broju poslanika. Sad ih je 736, u starom sazivu ih je bilo 709.

Savez poreskih obveznika Nemačke protestovao je zbog toga sinoć u Berlinu i zahtevao reformu izbornog sistema. Glavna poruka je glasila: „Zaustavite XXL-Bundestag, 500 poslanika je dovoljno!“

ms/dpa/rtr/Bundestag.de

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

DW: Konstitutivna sednica Bundestaga – Merkel od danas samo v.d.

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2021

Konstitutivna sednica Bundestaga održava se danas. Trideset dana nakon izbora, novi, 20. saziv nemačkog parlamenta tako zvanično počinje s radom. Kako to izgleda?

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.