Komesar Agencije UN za palestinske izbeglice podneo ostavku

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar Agencije UN za palestinske izbeglice podneo ostavku

Generalni sekretar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) podneo je ostavku.

Na taj potez se odlučio pošto su preliminarni rezultati istrage pokazali da postoje problemi u upravljanju i zabrinutost zbog mogućih seksualnih prestupa, nepotizma i drugih zloupotreba položaja.

Portparol UN Stefan Dužarik je objavio ostavku, rekavši da je Pjer Krenbul, generalni komesar Agencije o tome obavestio generalnog sekretara UN Antonia Gutereša. UNRWA danas nije pominjala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalnog komesara Švajcarca Krenbula po imenu ali je navela da da se njen "najviši zvaničnik privremeno povukao" i da je Gutereš postavio Antonia Saundersa, Britanca, da ga zamenjuje za sada.

U saopštenju je navedeno da je tokom provere izbilo na videlo šta bi trebalo ojačati u Agenciji koja obezbeđuje podršku za 5,5 miliona palestinskih izbeglica.

U poverljivom izveštaju etičke kancelarije UN do kojeg je došao AP u julu se tvrdi da su menadžeri uključujući Krenbula "umešani u seksualno uznemiravnje, nepotizam, osvetu, diskriminaciju i druge zloupotrebe ovlašćenja".

Izrael je izrazio veliku zabrinutost zbog takvih nalaza, ocenivši da potvrđuju potrebu za "dubokom i sveobuhvatnom promenom" u Agenciji.

"Povlačenje Krenbula je samo prvi korak u dugom procesu koji je potreban da se eliminiše korupcija, poveća transparentnost i spreči politizacija agencije", navelo je ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Saunders koji je već bio postavljen za vršioca dužnosti zamenika generalnog komesara UNRWA počeo je karijeru u UN 1989. godine u pojasu Gaze.

On je do nedavno bio pomoćnik generalnog sekretara UN za upravljanje lancem snabdevanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.