Ko su najveći prodavci oružja - Amerikanci ili Rusi?

Izvor: Vesti-online.com, 16.Dec.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su najveći prodavci oružja - Amerikanci ili Rusi?

SAD su i dalje ubedljivo najveći prodavac oružja u svetu, s 57 odsto učešća na tržištu u 2017. i 42 kompanije u prvih 100 najvećih prodavaca, navodi se u izveštaju Stokholmskog instituta za istraživanje o međunarodnom miru.

- Američke firme imaju neposrednu korist od neprestane potražnje američkog ministarstva odbrane za oružjem - rekla je Od Fleran, direktorka programa istraživanja o naoružanju i troškovima odbrane.

Rusija se probila na drugo mesto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pretekavši Veliku Britaniju, dok je četvrta Francuska.

- Ruske firme su zabeležile značajan rast prodaje oružja od 2011 - naveo je istraživač Simon Vezeman. Ruska industrija naoružanja zauzimala je 9,5 odsto svetske trgovine oružjem u 2017, s prometom od 33 milijarde evra što je rast od 8,5 odsto u odnosu na 2016.

- To je u skladu sa povećanim troškovima Rusije za oružje u cilju modernizacije oružanih snaga - rekao je Vezeman. Rusija je u septembru na Dalekom istoku održala najveću vojnu vežbu u svojoj istoriji, što je NATO osudio kao probu "sukoba velikih razmera".

Kad je reč o kompanijama, najveći svetski prodavac oružja je američki Lokid Martin, s prihodom od skoro 45 milijardi dolara. Od ruskih firmi se najbolje kotira Almaz-Antej, na desetom mestu i prihodom od 8,6 milijardi dolara za 2017. godinu. To je prva ruska kompanija u prvih deset prodavaca oružja u na svetu, dok se u prvih sto nalazi još njih devet.

Sipri je naveo da istraživanje nije uzelo u obzir Kinu jer za nju ne postoje raspoloživi podaci.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.