Ko će kontrolisati Kongres, a ko Senat – test za Trampa

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će kontrolisati Kongres, a ko Senat – test za Trampa

Birači u Sjedinjenim Državama biraju članove Predstavničkog doma Kongresa, trećinu senatora i 36 guvernera saveznih država. Malo ko se usuđuje da prognozira izborni ishod, ali istraživanja pokazuju da bi republikanci i demokrate mogli da podele gornji i donji dom Kongresa.
Za razliku od pre četiri godine, izlaznost će po svemu sudeći biti značajno veća, što potvrđuju podaci da je, putem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pošte ili lično, u državama koje dozvoljavaju ranije glasanje izašlo preko 37 miliona birača, gotovo 11 miliona više nego 2014. godine.

Mnogi ove izbore smatraju referendumom o dvogodišnjoj vladavini predsednika Donalda Trampa, što i on priznaje, kao adut za pozitivna očekivanja republikanaca, posebno ističe ekonomski rast i procenat nezaposlenosti koji iznosi 3,6 odsto, što je najniža stopa u poslednjih nekoliko decenija.
Međutim, Tramp je svestan da postoji mogućnost gubitka Predstavničkog doma i šalje pomirljivu poruku.
"Pa biće nekih stvari, ali ne želim da ih sve otkrivam u ovom trenutku. Želeo bih da imam mnogo blaži ton. Mislim da u izvesnim situacija nemam izbora, ali možda i postoji. Možda sam mogao biti mekši sa tog stanovišta", kaže Tramp.
Dok glasanje protiče bez problema uz visoku izlaznost i stvaranje redova na pojedinim biračkim mestima u Floridi se vodi tesna borba između republikanskog kandidata Rona Desantisa i kandidata demokrata Endrjua Gilmana za mesto guvernera.
Ukoliko Gilman pobedio on bi bio prvi Afro-Amerikanac na mestu guvernera Floride.

Malo je onih koji se usuđuju da prognoziraju rezultate izbora, ali istraživanja javnog mnjenja daju ozbiljnu šansu demokratama da preuzmu Predstavnički dom Kongresa, dok će republikanci, po svemu sudeći, zadržati prednost u Senatu, a možda je i povećati.
Ono što ohrabruje i građane i analitičare je upravo najava predsednika Trampa da bi mogao da koristi pomirljiviji ton u budućnosti, što bi u svakom slučaju doprinelo smanjenju političkih i rasnih tenzija u Americi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlaznost na izbore u SAD veća nego 2014. godine

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2018

VAŠINGTON - Na kongresne izbore u SAD u državama koje dozvoljavaju ranije glasanje izašlo je 38,4 miliona birača, što je daleko veća izlaznost nego 2014. godine, kada je to učinilo 27,4 miliona građana sa pravom glasa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.