Klimatske promene i 15 minuta Trampove pažnje

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatske promene i 15 minuta Trampove pažnje

Američki predsednik Donald Tramp posvetio je 15 minuta samitu o klimatskim promenama u sedištu UN u Njujorku i napustio skup pošto je saslušao govore Angele Merkel i indijskog premijera Narende Modija. Svetski lideri obećali su da će učiniti više da spreče da globalno zagrevanje dostigne još opasnije nivoe. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Samit je otvorio generalni sekretar UN Antonio Guteres rečima da "Zemlja ispušta hladan krik: Prestanite".

Guteres je poručio svetskim liderima da nije vreme za pregovore već za delovanje kako bi se postigla neutralnost ugljenika do 2050. godine.
Istakao je da želi da ograniči povećanje globalne temperature, te dodao da svet to može da postigne.
Donald Tramp je neplanirano svratio na samit, iako SAD nisu bile na dnevnom redu, zadržao se oko 15 minuta, ali nije govorio.
Tramp je pažljivo slušao obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel i indijskog premijera Narendu Modija pre nego što je napustio salu.
Nekadašnji gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je i specijalni izaslanik UN za klimatske promene, zahvalio je Trampu što je "svratio" i izrazio nadu da će mu stvari koje je čuo "pomoći kada bude definisao politiku prema klimatskim promenama".
Blumbergova replika izazvala je smeh i aplauze u UN.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera, koji će biti domaćin pregovora o klimatskim promenama kasnije ove godine, rekao je da je 66 zemalja obećalo da će imati ambicioznije ciljeve u vezi s klimatskim promenama, dok je 30 zemalja obećalo da će ostvariti neutralnost ugljenika do otprilike 2050. godine.  
Lideri Nemačke i Finske su, obećali da će zabraniti ugalj u roku od deset godina.  
Francuski predsednik Emanuel Makron podsetio je kolege da u svoju trgovinsku i finansijsku politiku moraju da uključe klimatske promene. 
Takođe je zamolio ostale nacije da povećaju svoja davanja u Zeleni klimatski fond, koji pomaže siromašnim nacijama u vezi rešavanja klimatskih pitanja. 
"Sada imamo oko sedam milijardi. Cilj je deset milijardi kako bi pokrili činjenicu da su se SAD povukle", rekao je Makron.
Deset milijardi dolara vredan fond osnovan je kako bi se siromašnijim državama pomoglo rešavanje problema nastalih klimatskim promenama.

Učešće u fondu su udvostručili – Velika Britanija, Francuska, Norveška, Nemačka, Danska i Švedska.
Trampovi kritičari u SAD tvrde da je Amerika njegovom odlukom da se povuče iz Pariskog sporazuma suštinski izgubila ulogu glavne pokretačke snage u procesu prevladavanja posledica klimatskih promena.
Američki predsednik, ali i brojni njegovi saradnici, u više navrata su ponavljali da ne vide klimatske promene kao direktan problem.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Svetski lideri u UN, a u Njujorku "pakao" VIDEO

Izvor: B92, 23.Sep.2019

Generalna skupština UN, na koju je stižu zvaničnici iz oko 200 zemalja, delegacije, saradnici, od uzavrelog megalopolisa, kakav je Njujork, napravila je "pakao"..Za to je, verovatno, najzaslužniji majstor velike scene, američki predsednik Donald Tramp, navode mediji...On je sa svim svojim ljudima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.