Izvor: RTS, 20.Jun.2021, 14:11

Kirija obara vladu u Švedskoj

Poslanici švedskog parlamenta će glasati o poverenju vladi Stefana Levena, pošto mu je Levica uskratila podršku za zakon o novom sistemu određivanja kirije za stanovanje. Ukoliko Levenova vlada padne, Šveđani bi mogli da izađu na prve vanredne izbore od 1958. godine.
Kriza vlade u Švedskoj je nastupila nakon što je Levica uskratila podršku Stefanu Levenu za novi zakon o određivanju kirija za stanovanje. 

Švedski premijer je ponudio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strankama u parlamentu da se dogovore o novom modelu određivanja kirije za stanove i da tako reše najveću političku krizu u novijoj istoriji Švedske.
"Dajemo priliku za pronalaženje rešenja. Očekujemo da se druge političke partije pripreme da budu odgovorne i da ne uvuku Švedsku u političku krizu", rekao je na današnjoj konferenciji premijer Stefan Leven, predsednik socijaldemokrata.
Međutim, predlog je ubrzo odbila Levica, stranka koja je davala podršku Levenovoj manjinskoj vladi.
"Jednoj strani se u ovim pregovorima drži pištolj na čelu. Idemo ka glasanju o nepoverenju. Zabrinjava me to što su toliko odlučni da podignu ljudima kirije", rekla je predsednica Levice Nuši Dagostar za Švedski radio.
Dagostarova je na konferenciji za medije rekla da će se Levica sutra izjasniti za nepoverenje Levenovom kabinetu, čime je pad vlade izvestan, pošto su se za nepoverenje izjasnile stranke opozicije – švedske demokrate, moderati, demohrišćani.
U Švedskoj je na snazi strog sistem koji koristi kolektivne ugovore za određivanje cene kirija. Desničarske i partije centra dugo pokušavaju da uvedu manje stroga pravila kojima bi se prepustilo tržištu da odredi cene za novoizgrađene stanove, što bi uticalo na oko jedan odsto kirija za stanove u Švedskoj.
Manjinsku vladu Stefana Levena čine njegova Socijaldemokratska partija i Zelena partija, dok su prilikom izglasavanja vlade, Levica, stranka centra i liberali ostali uzdržani, što je bilo dovoljno da Levenova vlada bude izabrana.
Ukoliko Levica na sutrašnjem glasanju bude za nepoverenje, Levenova vlada će pasti i građani Švedske bi, ukoliko ne bude formirana nova većina, mogli da izađu na vanredne parlamentarne izbore, prve od 1958. godine, a tek pete od uvođenja parlamentarnih izbora 1866. godine.
Redovni izbori bi trebalo da se održe u septembru sledeće godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada u Švedskoj bi mogla da padne - zbog kirije

Izvor: B92, 20.Jun.2021

Stokholm -- Kriza vlade u Švedskoj je nastupila nakon što je Levica uskratila podršku Stefanu Levenu za novi zakon o određivanju kirija za stanovanje...Poslanici švedskog parlamenta će glasati o poverenju vladi Stefana Levena, pošto mu je Levica uskratila podršku za zakon o novom sistemu određivanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.