Kinezi skresali investicije u Africi za 85 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2015, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi skresali investicije u Africi za 85 odsto

Afrika se suočava sa posledicima zapanjujućeg pada kineskih investicija od 85 odsto tokom prvih šest meseci ove godine, što predstavlja ozbiljnu pretnju za privredni rast tog kontineta.

Podatak o tome da od 20 zemalja sa najvišim privrednim rastom u poslednjih 20 godina polovinu čine afričke zemlje, malo je poznat široj javnosti.

Postoji veliki broj razloga koji objašnjavaju uspeh afričkih zemalja na ekonomskom planu u protekle dve decenije, a najznačaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je okončanje hladnog rata početkom 90-tih godina prošlog veka, što je, kako navodi Rojters, dovelo do kraja podrške Zapada i Sovjetskog Saveza pojedinim diktaturama i omogućilo trijumf demokratija na afričkom kontinentu.

Sa demokratijom dolazi i veće poštovanje zakona, što je od suštinskog značaja za investicije.

Deo uspeha afričkog kontinenta može se pripisati institucionalnim reformama, konstatuje britanska agencija i dodaje da je bolje funkcionisanje institucija doprinelo stvaranju povoljnije klime za investicije i privredni rast.

Međutim, jedan od najbitnijih faktora afričkog ekonomskog uspona predstavljale su relativno visoke cene sirovina tokom 90-tih prošlog veka sve do 2008. godine. Mnoge afričke zemlje koje su veliki izvoznici sirovina, profitirale su od rasta cena nafte u navedenom periodu.

Poskupljenje sirovina delimično treba pripisati i veoma jakom kineskom privrednom rastu početkom poslednje decenije prošlog veka, jer se bujanje kineske ekonomije odrazilo na rast tražnje za sirovinama i na skok cena, a sve to je u konačnom ishodu doprinelo privrednom usponu afričkih zemalja.

Kina je tokom navedenog perioda postala najveći investitor najsiromašnijeg kontinenta, pa je zato uspeh Kine delimično i ključ uspeha Afrike.

Ali, zato sada Africi preti opasnost da se suoči sa istim teškoćama sa kojima se trenutno suočava Kina, prenosi ekonomski portal Atlantiko.

Kina ima ozbiljne ekonomske poteškoće već neko vreme, i to bi moglo da potraje zbog brojnih problema strukturalne a posebno demokrafske prirode.

"Navikli smo se na prosečan kineski godišnji privredni rast od deset odsto koji će u narednom periodu biti sveden na pet odsto, a neki smatraju da bi mogao da bude anuliran ili čak negativan u slučaju scenarija kao u Japanu, gde strukturalni problemi u ogromnoj meri koče privredni rast", konstatuje britanska agencija.

Sve to, očigledno, nije dobra vest za Afriku jer, s jedne strane, cene sirovina padaju, a druge strane sve više padaju kineske investicije na tom kontinentu.

Kako procenjuju pojedini analitičari, direktne kineske investicije u Africi su ove godine pale 85 odsto.

Vrednost afričkih moneta je pala pod uticajem "kineskog udara". Motor afričkog uspeha počinje da se kvari, a posledice toga mogle bi da postanu užasavajuće, ne samo u pogledu privrednog rasta, već i političke stabilnosti, ocenjuje se u tekstu.

Afrika je, kako se dodaje, imala gotovo neopažen uspeh, koji najverovatnije neće moći da se nastavi.

Ipak, veliki broj afričkih zemalja se reformisao tokom poslednjih deset ili 15 godina, što će im možda pomoći da prevaziđu posledice koje je njihove ekonomije ima kriza koju Kina trenutno prolazi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.