Kineski naučnici: Vakcina protiv koronavirusa na putu

Izvor: RTS, 26.Jan.2020, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski naučnici: Vakcina protiv koronavirusa na putu

Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti počeo je da razvija vakcinu protiv novog tipa koronavirusa 2019-nCov, koji izaziva upalu pluća, objavio je "Čajna dejli".
U izveštaju se ističe da su naučnici centra uspešno izolovali koronavirus i da rade na tome da izaberu pravi soj virusa za proizvodnju vakcine.

"Istraživanje i razvijanje vakcine za novi koronavirus, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izazvao širu epidemiju u Kini, na putu je", izjavio je za list Su Venbo, direktor Instituta za kontrolu virusnih oboljenja pri tom centru, prenosi Tas.
Kineske vlasti obavestile su 31. decembra Svetsku zdravstvenu organizaciju o izbijanju epidemije pneumonije nepoznatog porekla u gradu Vuhanu, velikom trgovačkom i industrijskom centru sa 11 miliona stanovnika.
Patogen, koronavirus 2019-nCov, identifikovan je 7. januara,
Svetska zdravstvena organizacija priznala je epidemiju kao nacionalnu vanrednu situaciju u Kini, ali do sada nije proglasila globalno vanredno stanje.
U Kini je do sada ovaj virus odneo 56 života, a zaraženo je više od 2.000 ljudi. U karantinu je 56 miliona ljudi. Nakon Amerike, Japana i Tajlanda, slučajevi koronavirusa zabeleženi su i u Australiji, Kanadi i Francuskoj. 
Kineski virolozi tvrde da su spremni za kliničko lečenje pacijenata obolelih od pneumonije. Grade i novu bolnicu za 1.500 pacijenata. 
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.