Kina šalje satelit koji će usmeravati Sunčevu svetlost

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina šalje satelit koji će usmeravati Sunčevu svetlost

Kina namerava da pošalje u svemir satelit koji će na Zemlju prenositi sunčevu energiju i imati ulogu veštačkog Meseca.

Novinska agencija Sinhua javila je da je planirano da će satelit koji bi u Čengduu trebalo da bude razvijen do 2020. nositi džinovska ogledala preko kojih će sunčeva svetlost biti usmerena ka Zemlji.

Satelit nazvan i "veštačkim Mesecom" u svemir bi trebalo da bude poslat 2022. godine.

Vu Čunfeng, zvaničnik Instituta za istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nauke sistema u Čengduu, izjavio je da će 2020. biti završene kontrole za pozicioniranje veštačkog Meseca u orbiti, otvaranje i rasvetljavanje.

Pojasnio je da će na satelit biti postavljena džinovska ogledala i da će svetlost biti slata 24 sata dnevno.

Svetlost koju će satelit slati na Zemlju osvetljavaće površinu između 3.600 i 6.400 kvadratnih kilometara, a očekuju da će osam puta biti sjajnija od Mesečeve svetlosti.

Vu je rekao i da će biti moguće prilagođavati količinu svetlosti koju će slati satelit postavljen u orbiti udaljenoj 500 kilometara od zemlje i da će ga ljudi videti samo u obliku zvezde.

Naglasio je da će veštački Mesec biti korišćen naročito u civilnom sektoru i da će omogućiti velike uštede u potrošnji električne energije korišćene za osvetljavanje.

Isto tako, omogućiće dodatnu svetlost u tačkama koje ostanu bez napajanja električnom energijom, nakon prirodnih katastrofa poput zemljotresa.

Sličan projekat prethodno su pokušali da sprovedu Rusi, ali iz tehničkih razloga on nije bio uspešan.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kina razvija satelit koji će usmeravati sunčevu svetlost

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2018, 14:15

Kina namerava da pošalje u svemir satelit koji će na Zemlju usmeravati sunčevu energiju i imati ulogu veštačkog Meseca...Novinska agencija Sinhua javila je da je planirano da će satelit koji bi u Čengduu trebalo da bude razvijen do 2020. nositi džinovska ogledala preko kojih će sunčeva svetlost...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.