Kina poručila Pentagonu: Prestanite sa nadzornim letovima

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2017, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina poručila Pentagonu: Prestanite sa nadzornim letovima

Ministarstvo odbrane Kine je, povodom tvrdnje Pentagona da je par kineskih borbenih aviona SU-30 izveo "neprofesionalno" presretanje američkog posmatračkog aviona, navelo da je kineska letelica reagovala "bezbedno i profesionalno" i zatražilo od SAD da prestanu sa letovima u kojima vrše nadziranje iz blizine.

Rojters prenosi da je kinesko ministarstvo u kratkom saopštenju navelo da američki opis incidenta "nije u skladu sa činjenicama".

Vazuhoplovne snage SAD saopštile >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su da je par kineskih borbenih aviona izveo "neprofesionalno" presretanje osmatračkog aviona američkih snaga za ispitivanje radijacije iznad Istočnog kineskog mora.

Do incidenta je došlo u sredu kada se par kineskih aviona SU-30 približio avionima WC-135 "Konstant feniks" koji je izvodio rutinsku misiju u međunarodnom vazdušnom prostoru u skladu sa međunarodnim pravom, saopštila je portparolka Pacifičkih vazduhoplovnih snaga Lori Hodž, prenosi danas AP.

Hodž je navela da je posada američkog aviona "okarakterisala presretanje kao neprofesionalno" i da će SAD o tom pitanju razgovarati sa Kinom putem "odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala".

Kina je proglasila identifikacionu zonu vazdušne odbrane nad velikim delom Istočnog kineskog mora 2013, a SAD su taj potez nazvale nelegitimnim i odbile su da tu zonu priznaju, podseća američka agencija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.