Kina lansirala astronaute na najduži boravak u svemiru

Izvor: VOA, 17.Jun.2021, 10:37

Kina lansirala astronaute na najduži boravak u svemiru

Kina je raketu sa troje astronauta na svemirsku stanicu u izgradnji, na najduži boravak nekog kineskog držvljanina u svemiru. Misija Šenžou je treća od 11 planiranih misija, od koji će četiri biti sa posadom, koja treba da završi izgradnju prve kineske svemirske stanice.  Astronauti Nie Haišeng, Liu Boming i Tang Hongbo, ostaće na svemirskoj stanici Tianhe, malo većoj od autobusa, naredna tri meseca. Trojica astronauta će, između ostalog, testirati i kako se osećaju fizički i psihički u svemiru toliko dugo vremena. "Ovo je prvi let sa posadom na svemirsku stanicu u izgradnji i veoma sam srećan što sam među prvima", rekao je 56-godišnji astronaut Nie pred poletanje. I druga dvojica astronauta su veterani i već su leteli u svemir. Kina je od 2003. u svemir lansirala šest letelica sa posadom i ukupno 11 astronauta.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kina i svemir: Kineski astronauti stižu na novu svemirsku stanicu

Izvor: Danas, 17.Jun.2021

Watch: China successfully launches three astronauts into orbitThe British Broadcasting Corporation Trojica kineskih astronauta poletela su u orbitu ka novoj svemirskoj stanici. Nie Haišeng, Liu Boming i Tang Hongbo provešće tri meseca u svemiru na Tianhe modulu, 380 kilometara iznad Zemlje. Ovo će...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.