Izvor: Blic, 23.Jan.2018, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim ne želi nuklearno oružje da bi napao Ameriku ili komšije, a njegovi razlozi su IZNENAĐUJUĆI

Severnokorejski lider Kim Džong Un nije blesav što želi da ima nuklearni arsenal, tvrde stručnjaci.

Prema rečima Džefrija Luisa, stručnjaka za nuklearnu politiku na Institutu međunarodnih studija Midlberi, to ne znači da Kim želi da po svaku cenu upotrebi nuklearno oružje da bi napao SAD ili da bi primorao Južnu Koreju da mu se potčini.

- On nije lud. On je konsolidovao moć nad zemljom na veoma efektivan i surov način. On je voljan da učini loše stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi sebe zaštitio, a mislim da to nešto govori o kredibilnosti njegove nuklearne pretnje - rekao je Luis za "Biznis insajder".

Kako je rekao, takva pretnja jeste svrha oružja, ali ne i njihov krajnji cilj.

- Da sam Kim Džong Un, ja bih svakako želeo da imam nuklearno oružje - rekao je Luis.

Ono što zaista brine Kima i jedan od razloga zašto želi da ima oružje jeste strah da će ga SAD ubiti.

- Kako ubediti Severnokorejce da, kada potpišu ugovor (o prestanku razvoja nuklearnog oružja) da neće završiti kao Sadam Husein? Sadam je predao oružje masovne destrukcije, ali mi smo i dalje insistirali da ih on ima i izvršili invaziju na Irak - rekao je Luis.

On je ukazao na to da je u vreme administracije Džordža Buša postignut i sporazum o razoružanju Libije i da je ipak njen lider Moamer Gadafi ubijen.

- Kim Džong Un sem mislim, plaši da će završiti kao Sadam ili Gadafi. On je prestravljen da ćem mu uraditi što smo uradili njima i odlučio je da je njabolji način da to spreči taj da poseduje nukelarno oružje - rekao je Luis.

Međutim, on smatra i da postoji još jedan, iznenađujući razlog zašto Kim smatra da treba da poseduje nuklearno oružje.

Severna Koreja možda vidi to kao način da "poboljša odnose sa drugim zemljama, pa i sa SAD".

Luis je izučavao istoriju kineskog nuklearnog programa i kaže da ima mnogo sličnosti sa severnokorejskim putem ka nuklearizaciji.

Kada je Kina postala nukelarno sposobna u vreme Hladnog rata u toj meri da odvrati američku vojnu akciju, otvorila je vrata za povećanu lokalnu agresiju ili za međunarodnu diplomatiju. Kina je izabrala ovo drugo.

- Razlog tome je taj što su ljudi koji su želeli nuklearno oružje u Kini, takođe želeli bolji odnos sa SAD - rekao je Luis.

Ipak, šta na kraju bude želela Severna Koreja, zavisiće od njenog vođe.

Luis je zaključio da ne treba biti previše optimističan, ali i da ne treba uvek pretpostavljati najgore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.