Kim i Mun zajedno na svetoj planini u Severnoj Koreji

Izvor: RTS, 20.Sep.2018, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim i Mun zajedno na svetoj planini u Severnoj Koreji

Južnokorejski predsednik Mun Džae In i severnokorejski lider Kim Džong Un posetili su krater na vrhu vulkana koji se smatra svetim u Severnoj Koreji.
U dugačkim kaputima i u pratnji svojih supruga, Kim i Mun su se uhvatili za ruke podigavši ih uvis dok su se fotografisali ispred jezera na planini Paektu, do kojeg su se zajedno prebacili žičarom, prenosi AP.

Poslednjeg dana Munove posete susednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlji radi razgovora o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima, Mun je rekao da bi odnosi između dve Koreje trebalo da se poboljšaju kako bi više Južnokorejaca mogli da poseti vulkan.
Kim je izjavio da je planina Paektu postala "predmet čežnje" Južnokorejaca, ali i Severnokorejaca koji žive izvan zemlje.
Mun: Odbacimo neprijateljstvo, ujedinimo se
Južnokorejski predsednik je prethodno održao govor u Pjongjangu, obrativši se hiljadama Severnokorejaca sa pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta.

"Živeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijateljstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak napred ka miru, kako bismo ponovo postali jedno", poručio je Mun, prenosi AP.
Mun i severnokorejski lider Kim Džong Un su sa suprugama u sredu uveče prisustvovali masovnim igrama "Slavna zemlja" na stadionu u Pjongjangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.
Južna Koreja je saopštila da su ove igre privukle oko 150.000 gledalaca.
Mun Džae In vratio se u Seul posle trodnevne posete, a lokalni mediji su objavili snimke na kojima se vidi kako avion, kojim je Mun putovao, sleće na vojni aerodrom u blizini Seula.
Očekuje se da će Mun održati konferenciju za novinare povodom posete Severnoj Koreji, prenosi AP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.