Izvor: RTS, 12.Feb.2021, 08:17

Kim Džong Un kritikovao svoj kabinet: Strahovita propast

Severnokorejski lider Kim Džong Un osudio je svoj kabinet zbog nedostatka inovacija i "pametnih strategija" u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan, preneli su državni mediji.
Vladajuća Radnička stranka završila je četvorodnevni plenarni sastanak u četvrtak, gde je Kim takođe izneo svoju viziju unutrašnjih poslova i odnosa sa drugim zemljama, kao i partijska pravila i kadrovska pitanja, prenosi Rojters.

Dok je ekonomija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bila na vrhu dnevnog reda, Kim je pregledao akcione planove za svoju novu petogodišnju strategiju, suočen sa međunarodnim sankcijama, produženim zatvaranjem granica i smanjenom spoljnom pomoći usled pandemije koronavirusa.
On je optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne i koji su "strahovito propali u skoro svakom sektoru".
"Planovi nisu tačno odražavali ideologiju i smernice stranke i nedostajali su im inovativni uvidi i pametne strategije", rekao je Kim na sastanku, javila je državna agencija KCNA.
Stranka je odlučila da ove godine izgradi 10.000 domova u glavnom gradu Pjongjangu, zamenjujući prethodni plan izgradnje koji je Kim ocenio kao prenizak i proizvod "samoprotekcionizma i defetizma" u birokratiji.
Takođe je pozvao na povećanu samostalnost i lokalnu proizvodnju roba i materijala, navodi KCNA, nakon što je trgovina sa Kinom, koja čini oko 90 odsto pošiljki u Severnu Koreju i iz nje, prošle godine opala za više od 80 odsto usled strogih mera zaključavanja zbog kovida 19.
Stranka je takođe razgovarala o kadrovskim promenama, promovišući ministra spoljnih poslova Ri Son Gvona u Politbiro.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.