Katolička crkva nasrnula na Obamu zbog kontracepcije

Izvor: Kurir, 09.Apr.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolička crkva nasrnula na Obamu zbog kontracepcije

Sukob crkve i predsednika Amerike vodi se zbog uvođenja kontracepcije u zdravstveno osiguranje

VAŠINGTON - Sukob Katoličke crkve u Americi i predsednika Baraka Obame oko uvođenja kontracepcije u zdravstveno osiguranje ponovo se razbuktao, pošto su crkveni velikodostojnici ocenili da se država na taj način meša u verske slobode.

Kardinal Timoti Dolan rekao je, gostujući na SiBiEs Njuz (CBS News) da crkva nije želela sukob, ali da se neće ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << povući.

Vlada se, smatra kardinal, radikalno meša u unutrašnja pitanja crkve i vere, što ne bi smela da radi. On je to izjavio povodom želje Obamine administracije da kontracepcija postane obavezni deo zdravstvenog osiguranja i za zaposlene u školama, fakultetima, bolnicama i drugim mestima, čiji su poslodavci verske institucije.

Bela kuća je nedavno, nakon pažljivog odmeravanja snaga, odlučila da donekle ublaži tu meru, tako što poslodavci koji predstavljaju neku religijsku organizaciju, neće morati direktno da plaćaju kontraceptivna sredstva za zaposlene, već će radnici pod povoljnim uslovima to sami moći da nabavljaju od osiguravajućih kompanija.

Ipak, to nije bilo dovoljno za Katoličku crkvu, koja je nezadovoljna samim pominjanjem kontracepcije.

Drugačiji stav je izneo Emanuel Kliver, sveštenik Metodističke crkve, čiji su vernici uglavnom Afroamerikanci, rekavši da predlog Obamine administracije nije rat protiv religije, kako ga nazivaju neki konzervativci.

Obamu su zbog stava da je potrebno uvesti kontracepciju na listu zdravstvenog osiguranja, oštro napali i kandidati za republikansku predsedničku nom

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Katolička crkva napala Obamu zbog kontracepcije

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2012

VAŠINGTON - Sukob Katoličke crkve u Americi i predsjednika Baraka Obame oko uvođenja kontracepcije u zdravstveno osiguranje ponovo se razbuktao, pošto su crkveni velikodostojnici ocijenili da se država na taj način meša u vjerske slobode.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.