Izvor: Blic, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro prvi put kritikovao lidere Latinske Amerike

Kubanski lider Fidel Kastro otvoreno je kritikovao po prvi put socijalističke lidere iz Latinske Amerike - sve osim svog bliskog prijatelja predsednika Venecuele Uga Čavesa za koga je imao samo reči hvale.



Kastro je pohvalio i druge regionalne saveznike Kube, poput Bolivije i Nikaragve, u komentaru povodom Ibero-američkog samita održanog u Santjagu, u Čileu, koji su preneli zvanični kubanski mediji.

"Osetio sam ponos zbog izjava revolucionarnih i hrabrih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lidera", rekao je Kastro za predsednike ovih zemalja, koji smatraju da treba razviti nove odnose sa SAD i radikalno izmeniti strukture vlasti i ekonomije, preneo je Rojters.

"Slušao sam sa dubokom tugom govore koje su održali predstavnici tradicionalno levičarskih pozicija na Ibero-američkom samitu", naveo je istovremeo Kastro, očito misleći pri tom na predsednike Brazila, Čilea i Urugvaja, koji zagovaraju socijalnu demokratiju sa kapitalizmom.

Kastro je ocenio da je Čavesova kritika Evrope bila poražavajuća za taj kontinet, a da je Evropa pokušala da diktira lekcije na samitu.

Španski kralj Huan Karlos juče je, naime, u jednom trenutku rekao Čavesu "da ućuti", pošto je lider iz Venecuele pokušao da prekine govor španskog premijera Hose Luisa Rodrigesa Sapatera.

Sapatero je kritikovao Čavesa zbog toga što je nazvao bivšeg španskog premijera Hose Marija Asnara fašistom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.