Kastro, Maduro i Dias-Kanel poručili da su jedinstveni

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro, Maduro i Dias-Kanel poručili da su jedinstveni

Lideri latinskoameričkih lideri nagovestili su da će američke sankcije samo učvrstiti njihovu odlučnost da se udruže i podrže društvene promene u regionu.

Lider kubanske Komunističke partije Raul Kastro, predsednik Migel Dias-Kanel i venecuelanski predsednik Nikolas Maduro predsedavali su završnom sednicom konferencije o solidarnosti u Havani u nedelju, na kojoj je učestvovalo više od 1.300 levičara, uglavnom iz Latinske Amerike.

Trodnevni skup na kojem je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tema bila ono što organizatori nazivaju "američka imperijalistička ofanziva protiv progresivnih vlada i pokreta" održana je u trenutku kada se širom Latinske Amerike organizuju protesti.

Maduro i Dias-Kanel su negirali američke optužbe da njihove zemlje stoje iza nemira u regionu, prenosi Rojters.

"To je stara Pinočeova diktatura i Međunarodni monetarni fond. Narod ima pravo da traži alternativu", rekao je u dugom i vatrenom govoru Madurio, komentarišući navode SAD da Kuba stoji iza protesta u Čileu.

"Optužuju nas da podstičemo revoluciju, dok oni pokrivaju oči, uši i usta, kako ne bi prepoznali šta ljudi viču na ulicama - neoliberalizam je ekonomski neuspeh i socijalna katastrofa", poručio je Dias-Kanel govoreći o nemirima u Čileu i izborima u Argentini.

Kubanski predsednik optužio je Sjedinjene Države da vrše opsadu njegove zemlje sankcionišučhi treće države koje posluju s njom i pozvao prisutne da udvostruče napore u njenoj odbrani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.