Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

Vasiljković je prošle sedmice izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optužnice.

Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu jedinica nekadašnje SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. godine u Bruškoj, kod Benkovca, gde su navodno mučeni i ubijani pripadnici hrvatskih snaga.



Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

Advokat Dragan Palibrk nazvao je presudu "katastrofalnom" i "političkom".

"Smatram da je on na takvu kaznu osuđen zato što nije hteo lažno da tereti (bivšeg predsednika SRJ Slobodana) Miloševića pred Haškim tribunalom, već je svedočio u skladu sa istinom", rekao je Tanjugu Palibrk.

Palibrk je dve i po godine obilazio Vasiljkovića u pritvoru i davao pravne savete, ali mu hrvatski sud nije dozvolio da se formalno uključi u odbranu, iako je to bila Vasiljkovićeva želja.

Prema njegovim rečima, današnja presuda, "nema blage veze sa pravom".

"S obzirom na to da sam analizirao ceo predmet, on je bez i jednog jedinog dokaza osuđen na pravdi boga na 15 godina robije", ocenio je advokat.

Prema njegovim rečima, proces protiv Vasiljkovića je insceniran 2005. godine, od kada je hrvatsko pravosuđe bezuspešno pokušavalo da dođe do dokaza koji bi ga teretili.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina ekstradicionog procesa.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa.

Dragan Vasiljković je državljanin Srbije i Australije.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Dokumenta: Vasiljković nepravosnažno osuđen po dve tačke optužnice

Izvor: RTS, 26.Sep.2017

Nevladina organizacija "Dokumenta" oglasila se povodom presude izrečene Draganu Vasiljkoviću, konstatujući da je – s obzirom na činjenične nedostatke optužnice – on oslobođen odgovornosti za ubistvo dvojice neidentifikovanih zarobljenih hrvatskih vojnika, u Bruškoj kod Benkovca 24/25....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.