Kapetan Dragan odbacio optužbe za ratni zločin

Izvor: N1 televizija, 21.Sep.2017, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan odbacio optužbe za ratni zločin

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga optužnica Županijskog državnog tužilaštva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima, je iznoseći svoju odbranu pred splitskim Županijskim sudom odbacio krivicu za sve što mu se optužnicom stavlja na teret.

Vasiljković je izneo obranu, ali nije želio da odgovara na pitanja sudskog veća, optužbe i odbrane. Kazao je da je celi sudski proces "opsesivno fašistički progon", a nakon što ga je sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Damir Romac upozorio da ne vređa, nastavio je rečima da od procesa ne bi ostalo ništa "kada bi isključili fašizaciju Hrvatske".

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako neko može biti ratni zarobljenik pre rata, s obzirom da je rat u Knin došao 1995. godine

"Ja sam dao predlog da se zatvor izmesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo na pamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći da sam 12 godina zatvoren, od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru", kazao je Vasiljković.

U svojoj obrani Vasiljković je kazao i da je Glinu napustio 27. jula u 14 sati, a u optužnici se tereti da je dela počinio 30. jula. On je istakao da je "komično" sve ono što o tom slučaju pišu novine.

"Veće su šanse da sam zapovedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzeli. Ne samo da nisam počinio ratni zločin, nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam", rekao je Vasiljković na kraju svoje odbrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivpravno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.