Kanditati za komesare EK moraju da odgovore na dodatna pitanja

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanditati za komesare EK moraju da odgovore na dodatna pitanja

Ni pola godine posle izbora za Evropski parlament, nije utvrđen novi sastav ključne institucije – Evropske komisije. Rokovi su odlagani, ove nedelje je načinjen pomak, ali neizvesnost traje.
Namera predsednice Ursule fon der Lajen je da nova Evropska komisija počne sa radom 1. decembra, iako je prvobitno planirano da to bude mesec dana ranije.

Izbor nove Komisije je odložen  zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su kandidati za komesare iz Mađarske, Rumunije i Francuske odbijeni u Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta koji odobrava sastav  Komisije.
Kod mađarskog i rumunskog kandidata ustanovljen je sukob interesa, dok je kandidatkinja iz Francuske odbijena zbog toga što evropski poslanici nisu bili zadovoljni njenim odgovorima tokom saslušanja.
Umesto njih, zemlje su predložile nove kandidate i oni su tokom nedelje saslušani: za proširenje i susedstvo, Mađar Oliver Varhelji, za transport Rumunka Adina Valean i za jedinstveno tržište i industriju Francuz Tjeri Breton.
Evropski parlament potvrdio je kandidature Francuske i Rumunije, ali će mađarski kandidat morati do ponedeljka da odgovori na dodatna pitanja poslanika. On je rekao da će, ukoliko bude izabran, striktno slediti politiku Evropske unije o proširenju i da će prijem novih država biti u skladu sa utvrđenim kriterijumima.
Varhelji smatra da je potrebno da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a da se dijalog Beograda i Prištine uspešno okonča do 2020. godine.
Ukoliko Varhelji dobije potvrdu, ni to ne bi bio početak rada Evropske komisije, zbog dodatne pravne formalnosti, koja se odnosi na obavezu Velike Britanije da imenuje kandidata za evropskog komesara.
Međutim, Velika Britanija je uputila pismo Evropskoj uniji u kome se navodi da to ne može da učini pre 12. decembra, kada su zakazani izbori u toj zemlji.

Glasanje Evropskog parlamenta o novom sastavu Evropske komisije planiran je za kraj novembra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.