Kandidat za sudiju Vrhovnog suda optužen za napastvovanje

Izvor: N1 televizija, 23.Sep.2018, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidat za sudiju Vrhovnog suda optužen za napastvovanje

Žena koja za seksualno uznemiravanje optužuje Breta Kavanoa, kandidata američkog predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, pristala je da svedoči pred odborom Senata, javilo je više američkih medija, pozivajući se na njene advokate.

"Obavezali smo se da prihvatimo javno saslušanje u četvrtak, 27. septembra u 10 sati. Uprkos trenutnim pretnjama za njenu bezbednost i njen život, doktor Ford veruje da je važno za senatore da je čuju direktno", navodi se u poruci >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << advokata Kristine Blejzi Ford, prenose mediji.

Ford tvrdi da ju je Kavano seksualno napao pre više od 30 godina kada su bili tinejdžeri.

Kavano negira optužbe.

Portparol odbora za pravosuđe američkog Senata potvrdio je da će se u četvrtak održati javno saslušanje oko navoda za seksualno uznemiravanje upućenih kandidatu za sudiju Vrhovnog suda Bretu Kavanou.

Kako se navodi, još nisu utvrdjeni proceduralni detalji saslušanja.

Advokati tužiteljke su rekli da senatski odbor koji je pod kontrolom Republikanaca nije naveo ko će postavljati pitanja.

Jedanaest republikanaca u senatskom odboru za pravosuđe, sve muškarci, traže neku ženu advokata izvan odbora, koja bi ispitivala Fordovu.

Njeni advokati su rekli da problemi oko procedure i logistike neće biti prepreka za održavanje saslušanja.

Optužba Fordove da ju je seksualno napao pijani Kavano na žurci 80-ih su doveli u pitanje da li će njegova nominacija za Vrhovi sud glatko proći, čime bi konzervativne sudije bile u većini u najvišem sudu SAD, ali i da li muškarci ozbiljno uzimaju tvrdnje žena o seksualnim napadima, što je posebno osetljivo pitanje u vreme pokreta "I ja" (MeToo).

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.