KRIZA U JUŽNOJ AFRICI Vladajuća partija traži SMENU predsednika, on tvrdi: OVO JE ZAVERA SA ZAPADA

Izvor: Blic, 13.Feb.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIZA U JUŽNOJ AFRICI Vladajuća partija traži SMENU predsednika, on tvrdi: OVO JE ZAVERA SA ZAPADA

Vladajuća partija u Južnoafričkoj republici - Afrički nacionalni kongres (ANC) zvanično je danas zatražila od predsednika te zemlje Džejkoba Zume (75) da ponese ostavku "za dobrobit zemlje".

Zuma, koji je na vlasti od 2009. godine, optužen je za korupciju, ali se on odupirao sve većem pritisku da podnese ostavku od decembra, kada ga je Siril Ramafosa zamenio na mestu lidera ANC.

Uprkos tome što je rukovodstvo ANC odlučilo da ga hitno opozove, Zuma je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "i dalje bio na vlasti", konstatuje Bi-Bi-Si.

Prema navodima neimenovanog zvaničnika, očekuje se da će on sutra odgovoriti na zahtev partije.

Kako je dodao, Zuma je već preneo liderima partije da je spreman da se povuče u narednih tri do šest meseci.

Generalni sekretar ANC Ejs Magašul rekao je da ne zna kako će Zuma odgovoriti na zahtev partije da podnese ostravku, preneo je AP.

- Ne znam šta će se dogoditi, ali ostavimo to predsedniku Džejkobu Zumi - rekao je on.

Magašule je rekao da se ANC raduje "prijateljskom rešenju" ocenivši da je očeigledno da partija želi da zamenik predsednika Siril Ramafosa nasledi Zumu.

Afrički nacionalni kongres (ANC) odlučio je da smeni Zumu (75) sa mesta predsednika Južnoafričke Republike, rekao je ranije danas visoki zvaničnik te partije.

Vladajuća partija je takvu odluku donela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u "četiri oka" između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose, naveo je zvaničnik, javila je agencija Rojters.

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tesno pobedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Ukoliko Zuma ne prihvati da ode sa mesta predsednika i ne podnese ostavku u narednih 48 sati, očekuje ga glasanje o poverenju u parlamentu, gde će, kako se očekuje, izgubiti, naveo je Bi-Bi-Si.

Optužbe za korupciju

Kako objašnjava britanska televizija, Vrhovni sud Južnoafričke Republike 2016. godine je presudio da je Zuma prekršio Ustav kada nije uspeo da otplati novac vlade, koji je potrošio na svoju privatnu kuću. Prosle godine, Vrhovni apelacioni sud presudio je da on mora da se suoči sa 18 tačaka za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca u vezi sa sporazumom o naoružanju iz 1999. godine.

Zuma tvrdi da se radi o zaveri protv njega koja dolazi sa Zapada.

Nedavno, Zumine veze sa bogatom porodicom Gupta, poreklom iz Indije, koja se optužuje da je uticala na vladu, doveli su do pada njegove popularnosti.

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.