Južnokorejke uništavaju skupu šminku i šišaju dugu kosu u borbi protiv patrijarhata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2020, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnokorejke uništavaju skupu šminku i šišaju dugu kosu u borbi protiv patrijarhata

Bae Eun-jeong poput mnogih žena u Južnoj Koreji nikada nije napustila kuću bez šminke. Mrziea je svoje prirodno lice. Njena svakodnevna beauty rutina trajala je čak dva sata.

Ustajala je ranije, a ujutru ne bi stigla ni da jede kako bi se našminkala za školu. Čak i odlazak u prodavnicu zahtevao je puno vremena, piše CNN.

"Kad bih izašla bez šminke, uopšte nisam imala samopouzdanja. Osećala sam se neugodno kada bi me neko pogledao. Mrzela sam svoje lice", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavila je 21-godišnjakinja.

Bae je poznatija kao Lina Bae, zvijezda YouTubea koja je nekada snimala make up tutorijale.

Početkom ove godine, dok je pregledavala komentare na svoje videosnimke, videla je mlade fanove kako joj pišu da ih je sramota izaći iz kuće bez šminke.

"(Devojke) oko mene nose šminku", napisao je neko u komentarima, "Ne želim to, ali osećam kao da se moram šminkati"; "Nemam puno samopouzdanja, kako da ga steknem?", zapitala se druga osoba.

Bae je bila šokirana kada je videla da čak i devojčice od 13 godina brinu o svom izgledu. Komentari su je doveli do toga da se zapita o svojoj društvenoj odgovornosti. Kao odgovor na njihova pitanja Bae je objavila video "Nisam lepa" u kojem je skidala šminku zajedno s komentarima mržnje koje je dobijala poput "Svinja nosi šminku", "Da imam takvo lice, ubio bih se", na kraju videa se nasmešila i kazala svojim pratiteljima da je u redu da ne budete lepi.

Video je prikupio više od 6,3 miliona pregleda na YouTubeu.

"Video sam objavila jer sam želela da više žena bude oslobođeno ugnjetavanja. Želela sam da kažem devojkama da se ne trebaju menjati samo da bi udovoljile drugima", rekla je Bae.

Danas je Bae među sve većim brojem žena koje osporavaju standarde lepote Južne Koreje i deo su feminističkog pokreta poznatog kao "Beg od korseta".

Naziv pokreta odnosi se na vreme kada su feministkinje protestvovale na izboru Mis Amerike 1968. odbacujući grudnjake, lak za kosu, šminku, pojaseve, steznike, lažne trepavice, visoke potpetice i druge predmete koje su videle kao simbole ugnjetavanja.

Pedeset godina kasnije, mlade južnokorejske žene pokrenule su svoj pokret uništavanjem skupih proizvoda za šminku ili šišanjem svoje duge kose. Objavljivale su fotografije ohrabrujući i druge žene da to isto učine.

"U osnovi, pokret 'Bega od korseta' možete videti kao izazov društvu s dominacijom muškaraca", rekla je Lee Na-young, profesorka sociologije na seulskom Univerzitetu Chung-Ang.

Žene su takođe počele štrajkovati širom zemlje. Prve nedelje svakog meseca žene pozivaju žene da ne kupuju odeću ili šminku.

"Sada mnoge žene biraju pokret 'Beg od korseta' kako bi primenile feminizam u svakodnevnom životu", dodala je.

Južna Koreja je poznata i kao svetska prestonica plastične hirurgije, a oko 22 odsto žena je reklo da je otišlo pod nož. Od toga se otprilike polovina složila s izjavom da su to učinili "jer je izgled važan u životu".

"Žene ulažu vreme, trud, energiju i novac kako bi izgledale dobro pred muškarcima", dodala je Lee.

Borba protiv patrijarhata

U 2018. godini Južna Koreja je zauzela 115. mesto od 149 država u rodnoj razlici između muškaraca i žena, navodi se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu. Ona takođe ima najveću razliku u platama među polovima. Prema podacima južnokorejskog Ministarstva za ravnopravnost polova i porodice samo tri odsto direktora u 500 kompanija iz Južne Koreje i 17 posto članova nacionalne skupštine su žene.

Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in opisao je ovaj rodni jaz u svojoj zemlji kao "sramotnu stvarnost".

U društvu koje je i dalje duboko patrijarhalno, žene koje ne udovoljavaju standardima lepote, a koje postavljaju muškarci, mogu imati posledice.

U novembru 2018. godine iz kafića franšize Yogerpresso otpustili su ženu prvog dana nakon što se pojavila s kratkom kosom i bez šminke. Kompanija se kasnije izvinila i ponudila joj odštetu koju je i dobila.

Porast nezadovoljstva kulminirao je i zbog incidenata gde su žene tajno snimane gole. Desetine hiljada žena izašlo je na proteste pod sloganom: "Moj život nije tvoj pornić". Ljutnja je bila usmerena i zbog ubistva žene koju je počinitelj ubio samo zato što su ga žene oduvek ignorisale.

Napadač Kim Sung-min, koji je patio od teške šizofrenije, osuđen je na 30 godina zatvora.

"(Ubistvo) mlade žene poslužilo je kao okidač da shvate da je seksualno nasilje problem koji ih direktno pogađa", rekla je Lee. "To je postalo odlučujući trenutak za južnokorejske feministkinje da progovore".

Promena rodnih normi

Feministkinje u zemlji i dalje se suočavaju sa značajnim otporom muškaraca. Prema istraživanju Realmetera sprovedenom prošlog meseca, 76 odsto muškaraca iz Južne Koreje u dvadesetim godinama, a 66 odsto muškaraca u 30-im godinama protivi se feminističkom pokretu zemlje.

"Žene shvataju da je za rešavanje ovog problema potrebna promena načina razmišljanja muškaraca u Južnoj Koreji", rekla je Lee.

Ali svest raste. Najveći lanac knjižara u Južnoj Koreji Kyobo saopštio je da je u novembru za 19 odsto porasla prodaja feminističkih knjiga u odnosu na isti period prethodne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.