Josipović: Presuda odrazila ono što se desilo u ratu

Izvor: N1 televizija, 29.Nov.2017, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Presuda odrazila ono što se desilo u ratu

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je današnja presuda Haškog tribunala grupi bosanskih Hrvata za ratne zločine nad Muslimanima u BiH 1993. i 1994. godine "dobro reflektovala ono što se dogodilo u ratu u kontekstu zločina".

Josipović je na jednom skupu u Beogradu rekao novinarima da mu je žao što su se mediji više bavili današnjim samoubistvom u sudnici Slobodana Praljka, dok se žrtvama niko nije bavio, i izrazio saučešće porodicama žrtava. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Komentarišući to što je Tribunal potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno sa osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske, Josipović je kazao da je iznenađen konstatacijom o udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Posebno je neobično jer se kod Ratka Mladića i Radovana Karadžića sud time nije bavio", kazao je Josipović.

On je rekao i da ne želi da brani hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini, da je smatra pogrešnom, ali da smatra da su zločini individualni i da nikada nije bio saglasan da se etiketiraju celi narodi ili države.

"Ovo je prelazni trenutak - da se vidi da li će vođstva država u regionu uspeti da istoriju stave iza sebe i grade drugačiju budućnost", naveo je Josipović.

Upitan kako ocenjuje rad Haškog tribunala, rekao je da je taj sud delom uradio dobar posao, jer je podigao svest o odgovornosti za zločine, dok kao njegovu slabost vidi loše pripreme predmeta i što se čini da je u jednom trenutku pomešao pravo i politiku.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.