Još nema zvaničnog rezultata izbora u Libanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Maj.2018, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema zvaničnog rezultata izbora u Libanu

Predsednik Parlamenta Libana, Nabih Beri izjavio je danas da će rezultati parlamentarnih izbora koji još nisu objavljeni, omogućiti očuvanje ravnoteže u zaštiti države.

Ministar unutrašnjih poslova Nohad Mahnuk je u utorak uveče obećao da će objaviti rezultat izbora u roku od 36 do 48 sati.

Tvrdi se da su na izborima održanim u nedelju, dominirali šiitski Pokret Hezbolah i njegovi saveznici, među kojima šiitska stranka Amal koju vodi predsednik Parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Beri.

Prneto je da je Amal osvojio 16 od 128 poslaničkih mesta, odnosno tri mesta više od saveznika Hezbolaha.

Po nezvaničnom rezultatu koji je objavila Međunarodna radiodifuzna korporacija Libana, Pokret za budućnost je osvojio 20 poslaničkih mesta, Amal 16 i FPM po 16, Libanske snage 13, Hezbolah 12, Napredna socijalistička partija devet, Pokret Azm četiri, Partija Kateb, Pokret Marada, ŠNP i Tašnak po tri mesta, dva mesta je dobio WAN, po jedno msto su osvojili Al-Ahbaš, Pokret za nezavisnost, LDP, Stranka nacionalnog dijaloga, PNO Partija ujedinjena, a 16 poslaničkih mesta su dobili nezavisni kandidati.

Agencija Frans pres je ocenila da će izborni rezultati otežati kontrolisanje vojnog arsenala Hezbolaha koji ima podršku Irana i vojno je angažovan u konfliktu u susednoj Siriji.

"Realnost je da ovi rezultati podržavaju ravnopravnost u Libanu između vojske, naroda i otpora", rekao je Beri u izjavi Frans presu koristeći termin Hezbolaha "otpor" koji znači borbu protiv Izraela.

Za razliku od drugih pokreta, Hezbolah nije položio oružje posle građanskog rata (1975-1990) što je veoma osetljivo pitanje u Libanu.

Hezbolah, zakleti neprijatelj Izraela, zadržao je oružje smrajući da je libanska vojska isuviše slaba da se odupre eventualnoj ofanzivi Izraela.

Libanski premijer Saad Hariri rekao je da je njegov parlamentarni blok osvojio 21 mesto, 11 manje nego na prethodnim izborima 2009. godine.

Analitičari smatraju da će Hariri verovatno ostati na vlasti jer ima poverenje naroda, arapskih zemlja i Evropske unije.

Mnoge zemlje smatraju da je Hezbolah terotistička organizacija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.